De två öar som i västvärlden heter Liancourt-öarna är föremål för en seglivad dispyt mellan Sydkorea och Japan. Arkivbild.
De två öar som i västvärlden heter Liancourt-öarna är föremål för en seglivad dispyt mellan Sydkorea och Japan. Arkivbild. Bild: AP/TT

Utdragen tvist om karga öar tar ny fart

Japan insisterar: Två öar som ligger mitt i Japanska havet är japanska, även om de står under Sydkoreas kontroll. Sydkorea protesterar – och kallar upp den japanske ambassadören.

ANNONS

Ländernas dispyt om Liancourtöarna – som heter Dokdo i Sydkorea och Takeshima i Japan – har pågått i flera årtionden.

– I ljuset av historiska fakta och också internationell lag är Takeshima i grunden ett japanskt territorium, säger Takashi Fujiwara, den japanska regeringens representant vid ett årligt evenemang som syftar till att framhålla Japans anspråk på öarna, rapporterar nyhetsbyrån Kyodo.

Sydkorea protesterar med kraft och utöver att kalla upp ambassadören deklarerar landets regering att det är Sydkorea som har historiska fakta och internationell lagstiftning på sin sida i frågan, rapporterar nyhetsbyrån Yonhap.

De karga öarna ligger ungefär 20 mil från vartdera lands kust. Japan tog kontroll över dem i början av förra århundradet och hade en militärbas där under andra världskriget. Efter kriget stod de under amerikansk kontroll och 1954 gjorde Sydkorea anspråk på dem och skickade dit en kustbevakningsstyrka.

ANNONS

Frågan är en av många seglivade territorie- och krigsdispyter som skaver diplomatiskt mellan Sydkorea och Japan.

Martin Mederyd Hårdh/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS