Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Jussi Halla-aho (till vänster) gratuleras av Sampo Terho efter valet av ny partiledare för Sannfinländarna. Arkivbild.

Utbrytare ur Sannfinländarna bildar Blå framtid

Utbrytargruppen Nytt alternativ som lämnade Sannfinländarna i protest mot den nya partiledningen blir Blå framtid. Framöver ska man bilda ett eget parti under samma namn.

Till en början ska Blå framtid, som består av före detta ledamöter i Sannfinländarnas riksdagsgrupp, fungera som en förening. Föreningen har stadgar och ett partiprogram, och har redan registrerats, säger Europa-, kultur och idrottsminister Sampo Terho.

Enligt Terho står namnet för "stabilitet, fred, fosterländskhet, resultatinriktning och förnyelse".

Sannfinländarnas riksdagsgrupp splittrades sedan Jussi Halla-aho valdes till ny partiledare efter Timo Soini. Anledningen är det missnöje utbrytarna känner med partiets nya styre med den främlingsfientlige och euroskeptiske Halla-aho i spetsen. Bland avhopparna finns Timo Soini. Gruppen har också fått avskedsbrev från partiet som inte vill ha kvar dem som medlemmar.

Debaclet kring Sannfinländarna har lett till en regeringskris i landet och oppositionen föreslår misstroendevotum. Statsminister Juha Sipilä (C) säger dock att det inte finns någon orsak till förtida riksdagsval trots att regeringskoalitionen har ändrats.