Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hatice Cengiz, den saudiska journalisten Jamal Khashoggis fästmö. Bild: Lefteris Pitarakis
Hatice Cengiz, den saudiska journalisten Jamal Khashoggis fästmö. Bild: Lefteris Pitarakis

"Utan henne hade Khashoggi kunnat försvinna spårlöst"

GP:s utlandsreportrar skriver personligt om människor som skapat rubriker i nyhetsflödet. Britt-Marie Mattsson lyfter bland annat fram den döda journalistens fästmö.
President Donald Trump.. Bild: Andrew Harnik
President Donald Trump.. Bild: Andrew Harnik

DONALD TRUMP

USA

Tänk tanken att Barack Obama sagt:

Jag är kär i Kim Jong Un. EU skapades för att ge ekonomiska fördelar till Europa gentemot USA. Jag är ingen baby, jag är USA:s president. Och att Michelle förklarat: Jag är den mest mobbade i världen.

Kritiken hade varit förödande.

Men nu är det Donald Trump som talar och Melania som fyller i. I princip ingenting händer. Antingen är det förväntningarna på en amerikansk president som sänkts dramatiskt. Eller så hinner varken medierna eller de politiska meningsmotståndarna att reagera förrän Trump serverar något nytt uppseendeväckande. Det nyligen yttrade hamnar i bakvattnet och just när det nya skall besvaras så twittrar presidenten ut ett annat budskap.

Men Trump är ingen teflonpresident - som Ronald Reagan- som ingenting fastnar på. Tvärtom staplas allt ovanpå vartannat och rätt som det är finns risken att högen välter över presidenten. Vad gör han då? Skyller antagligen på någon annan. Som Obamas. Notera att det numera alltid finns ett ”s” efter Obama vilket betyder att Trump ger sig på både Barack och Michelle. Som med Clintons. Bill och Hillary.

Och förresten viker inte Melania Trump från att det är hon som är det främsta offret för mobbningen som hon bekämpar. Ingen matchar henne här. Inte i hela världen.

Imran Khan, Pakistans premiärminister.. Bild: K.M. Chaudary
Imran Khan, Pakistans premiärminister.. Bild: K.M. Chaudary

IMRAN KHAN

PAKISTAN

Han är premiärministern som vill förhindra att Pakistan blir ett kalhygge. Imran Khan har beslutat att tio miljarder träd skall planteras i en jättesatsning över hela landet. Det är bråttom att agera. Skogarna i Pakistan utgör bara två procent av Pakistans yta, enligt beräkningar som utförts av Världsbanken. Skövlingen har pågått årtionde efter årtionde för byggnation och ved. Resultatet har blivit förödande med torka och jordskred efter skyfall som kostat tiotusentals livet. Trots förbud mot avverkning har den negativa spiralen fortsatt. Lokala vakter har dödats när de försökt hindra nedhuggning av träd och vägprojekt har fått gå före omsorgen om vegetationen.

Men nu skall det vara slut på det. Imran Khan har proklamerat nolltolerans och förklarat att trädplanteringen kanske är den enda satsningen i Pakistan som inte borde väcka politiska spänningar. Det handlar om Pakistans överlevnad, om inte trenden vänds nu är det för sent.

Trädplanteringen har kopplats till en miljömedvetenhet som tidigare saknats. Lokala befattningshavare, som övervakar trädplanteringen, berättar att det varit lättare än förväntat att få gamla mönster att vika för nya. Som att värna de späda plantorna istället för att låta får och getter ge sig på det nyplanterade. En miljörörelse växer, enligt regeringen, fram när människans påverkan blir så tydlig och möjligheterna att bidra positivt är uppenbara. Mycket har förändrats de senaste fem åren och Imran Khan säger att han, som ny premiärminister, tänker hålla koll på de gamla träden och se till att ”tsunamin av tio miljarder träd” inte bara är en slogan utan räddningen för Pakistan.

Venezuelas President Nicolas Maduro.. Bild: Ariana Cubillos
Venezuelas President Nicolas Maduro.. Bild: Ariana Cubillos

NICOLAS MADURO

VENEZUELA

Skolorna är en sorglig syn i Venezuela. Men president Nicolas Maduro hävdar motsatsen. Det har rent av aldrig varit en bättre undervisning. Men skolbarnen och deras föräldrar ser att både elever och lärare saknas i klassrummen. Det är bara barn med en mager lunchlåda som är på plats. Lärare har inte fått lön på länge, många har tvingats lämna landet för att överleva. Uppskattningsvis 20 000 lärare finns i flyktingströmmen sedan april. Tidigare har 35 000 lämnat.

Maduro hävdade vid skolstarten i september att allt flöt på med ”styrka och energi” i skolorna och lovade att det skulle finnas skolmat till alla. Men kapaciteten på alla skolor - offentligt finansierade och privata - har gått ned dramatiskt. Många skolor har stängt med hänvisning till brist på lärare och mat. 40 procent av skolorna som var igång i våras finns inte kvar.

Mat är ett av alla överhängande problem i Venezuela. Det lilla som familjer lyckas komma över måste fördelas noga och det finns inte utrymme för att sända med skollunch. Och utan mat orkar barnen inte studera och tvingas stanna hemma.

Protesterna mot regeringen slås ned och Maduro vägrar ett erkänna det som invånarna dagligen upplever. Den bristfälliga skolgången är bara ett exempel. Oron är stor bland föräldrarna att en hel generation av barn inte skall få den undervisning som är grundförutsättningen för att gå vidare.

Nicolas Maduro säger att allt är förtal av fiender som vill Venezuela illa.

Deb Haaland, demokratisk kandidat till representanthuset.. Bild: Russell Contreras
Deb Haaland, demokratisk kandidat till representanthuset.. Bild: Russell Contreras

DEB HAALAND

USA

Ska Deb Haaland bli första kvinnan från den amerikanska ursprungsbefolkningen som vinner en plats i representanthuset? Opinionsmätningarna tyder på det. 57-åriga Haaland är demokrat från New Mexico. Hon talar med självförtroende vid sina valmöten och rösten bär bättre och bättre. Så har det inte alltid varit, påpekar hon. Hon såg inte sin roll som en politisk banerförare trots att hon arbetat för ursprungsbefolkningens rättigheter så länge som hon kan minnas.

Båda hennes föräldrar var militärer och familjen flyttade mycket under hennes uppväxtår. Under tolv år gick hon i tretton olika skolor. En otrygg uppväxt kan det tyckas. Men Haaland talar om hur noga hennes föräldrar och morföräldrar var att hålla traditionerna levande. Musiken, berättelserna, platserna, minnena. Pappan är barnbarn till en immigrant från Norge men såg också värdet av att vårda och värna arvet från sin frus ursprungsbefolkning.

Nu ses Deb Haaland som hoppet för att ursprungsbefolkningen får en kraftfull röst i kongressen. Det kan behövas när beslut fattas om dragningar av naturgas -och oljeledningar över områden som är heliga för ursprungsbefolkningen.

President Donald Trump väljer att hålla sig till det numera inte accepterade ”indianerna” när han talar om ursprungsbefolkningen. När den demokratiska senatorn Elizabeth Warren hävdade att hon har rötter i ursprungsbefolkningen hånade han henne och kallade henne ” Pocahontas” efter en flicka i en Disneyfilm. Nu har Warren tagit ett DNA - test som visar att hon har släktingar från ursprungsbefolkningen sex-åtta generationer tillbaka. Trump lovade henne en miljon dollar om hon kunde bevisa sitt ursprung. Nu säger Trump att han aldrig lovat någonting. Och om han skulle ha gjort det (vilket spelats in på valmöten) så gäller det inte.

Hatice Cengiz, den saudiska journalisten Jamal Khashoggis fästmö.. Bild: Lefteris Pitarakis
Hatice Cengiz, den saudiska journalisten Jamal Khashoggis fästmö.. Bild: Lefteris Pitarakis

HATICE CENGIZ

TURKIET

Om det inte varit för Hatice Cengiz hade Jamal Khashoggi kunnat försvinna utan spår. Det var hon som slog larm om att hennes fästman gått in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet och sedan inte återvänt. Var det möjligen så att saudierna inte räknat med att Hatice Cengiz skulle stå utanför stängslet och vänta på honom? Turkiet sägs ha både videofilm och ljudupptagningar från konsulatet men det som hörs och syns därifrån kunde handla om vem som helst. Nu har till sist saudierna tvingats att erkänna att krönikören Jamal Khashoggi dödades på konsulatet.

Det är svårt att förstå varför saudierna vågade sig på att undanröja Khashoggi i Turkiet trots att den diplomatiska immuniteten gav gärningsmännen möjlighet att agera.

Och den övergripande frågan är hur mycket som går att koppla direkt till den sjuklige kungen och den unge kronprinsen. Att kungen skulle ge direkta instruktioner är inte troligt, det är snarare den anda som han skapat som ger utrymme för olika variationer på att göra sig av med oliktänkande.

Kronprinsen har dock inte tvekat att visa att han är ”hands on” när det gäller att skaka av sig alla som utmanar hans maktposition. Han internerade släktingar på lyxhotellet Ritz Carlton för att sedan anklaga dem för stöld och korruption varefter han konfiskerade deras tillgångar. En del av släktingarna försvann spårlöst.

Men Hatice Cengiz larmade direkt om Jamal Khashoggis försvinnande. Han försvann inte oförklarligt och hans död har förorsakat en internationell kris.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.