Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley. Arkivbild.

USA visar materiel – vill ha stöd mot Iran

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har lagt fram vad hon kallar "förödande bevis" på att Iran försökt dölja brott mot internationella avtal. Teheran gömmer sig bakom det kärntekniska avtalet och USA vill ha global hjälp för att stoppa Irans aggression, enligt Haley.

Haley höll presskonferens omgiven av militär materiel som sägs vara iransk och som ska ha bärgats efter attacker i Mellanöstern. Hon säger att USA tagit bort hemligstämpeln kring materialet för att lägga fram det som bevis.

Däribland finns den stoppade robot som Iranstödda Huthirebeller avlossade från Jemen mot flygplatsen i Riyad i Saudiarabien, säger Haley – och säger att roboten uppenbart är tillverkad i Iran och exporterad till rebellerna. Hon påminner om att flygplatsen är en knutpunkt för tiotusentals civila varje dag.

- Det är sådant som Iran aktivt stödjer.

"Tillverkat i Iran"

Också annan militärmateriel har samlats ihop, som bland annat utifrån märkning och konstruktioner uppenbart är iranska, enligt Haley.

- Vapnen kunde lika gärna ha klistermärken med "Tillverkat i Iran" på sig.

- Allt är bevis på att Iran trotsar det internationella samfundet, fortsätter hon.

Haley säger att Iran gömmer sig bakom det kärntekniska avtalet med världens stormakter och exporterar vapen till stridförande, stöttar terror och underblåser konflikter i bland annat Irak, Libanon, Syrien och Jemen.

Hon bjuder in FN:s säkerhetsråd, senatorer och andra stater att granska materielen och vill ha global hjälp att stoppa vad hon kallar Irans aggression.

- Vi vill vara säkra på att ställa dem till svars.

Haley vill inte direkt svara på om USA siktar på nya sanktioner eller FN-resolutioner mot Iran.

Hon och president Donald Trump har uppmanat FN:s säkerhetsråd att använda tuffare tag mot Teheran.

Iran avfärdar

Enligt en konfidentiell rapport till rådet, som AFP har tagit del av, har FN-personal undersökt rester av robotar som avfyrats mot Saudiarabien, och kommit fram till att robotarna är från samma ställe, men det finns inga säkra slutsatser om att de skulle komma från Iran.

Enligt rapporten från FN:s generalsekreterare António Guterres analyseras fortfarande informationen.

Ett annat expertteam som undersökt robotdelar i Riyad har hittat en möjlig koppling till en iransk tillverkare, företaget Shahid Bagheri Industrial Group som är svartlistat av FN.

Iran avfärdar Haleys anklagelser.

- De här påstådda bevisen, som visats upp offentligt i dag, är lika mycket fabricerade som de som presenterats vid vissa andra tillfällen tidigare, säger Alireza Miryousefi, talesperson för Irans delegation till FN.