Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidningslöpsedlar i Zimbabwes huvudstad Harare.

USA vill se en ny era i Zimbabwe

USA vill att Zimbabwe ska gå in i en ny era, enligt Utrikesdepartementets högste tjänsteman i Afrika. Hans uttalande kan tolkas som en uppmaning till president Robert Mugabe att avgå i samband med den politiska krisen i landet.

Donald Yamamoto, tillförordnad amerikansk minister för Afrikafrågor, verkar helt avfärda att Mugabe som har styrt landet i 37 år kan sitta kvar.

- Det är en övergång till en ny era för Zimbabwe, det är vad vi hoppas på, säger han i en intervju vid med ett möte i Afrikanska unionen (AU).

Yamamoto kallar situationen i landet "väldigt flytande", och säger att USA skulle kunna diskutera att lyfta flera amerikanska sanktioner mot Zimbabwe om politiska reformer kommer till stånd.

- Vår hållning har alltid varit att om de antar de konstitutionella reformerna, ekonomiska och politiska, och gör framsteg i att skydda 'politiskt utrymme' och mänskliga rättigheter, då kan vi inleda dialog om att lyfta sanktioner.

Zimbabwes militär tog över makten tidigare i veckan, i vad som ser ut som ett försök att hindra den 93-årige Mugabe att lämna över makten till sin fru Grace Mugabe.

Presidenten har inte avgått eller blivit avsatt, men under torsdagskvällen dök en bild upp där han skakar hand med landets militärledare Constantino Chiwenga.