Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Burmas ledare Aung San Suu Kyi och USA:s utrikesminister Rex Tillerson möttes på onsdagen i Burma.

USA vill att våldet i Burma utreds

En trovärdig utredning av det som USA överväger att kalla "etnisk rensning" gentemot minoritetsbefolkningen rohingya i Burma måste ske. Det var utrikesminister Rex Tillersons huvudbudskap efter mötet med den burmesiske ledaren Aung San Suu Kyi.

De trovärdiga rapporterna om säkerhetsstyrkornas omfattande övergrepp har skapat djup oro i Washington DC, sade Tillerson enligt nyhetsbyrån AFP.

- Bilderna som visar vad som hänt är helt fruktansvärda.

Suu Kyi har kritiserats för tystnad i samband med insatserna som lett till att över 600 000 rohingyer de senaste månaderna flytt delstaten Rakhine till Bangladesh. FN har kallat det inträffade ett skolboksexempel på etnisk rensning.

Stående bredvid Suu Kyi i huvudstaden Naypyitaw fördömde Tillerson räder mot rohingyer samt underströk att Burmas regering har ansvar att skydda alla inom landets gränser. USA:s utrikesminister förordar inte breda sanktioner mot landet, men säger att riktade sanktioner mot vissa individer kan vara lämpligt.

Tillerson lovar nära 400 miljoner kronor i ytterligare amerikansk flyktinghjälp och uppmanar Bangladesh och Burma att hjälpas åt så att rohingyer kan återvända hem, skriver Reuters.

Fredspristagaren Suu Kyi, som delvis anses vara bakbunden av landets mäktiga militär, förnekar att hon tigit stilla. I stället har hon försökt undvika att spä på spänningarna ytterligare, sade hon.