Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilder: TT

USA utreder om Putin har hjälpt Trump

Två av Trumps närmaste medarbetare har inte varit helt öppna om möten med den ryske ambassadören Sergej Kisljak. Under natten till torsdagen tog ett utskott i kongressen beslutet att utreda om Ryssland har hjälpt president Donald Trump under valkampanjen, skriver flera amerikanska medier.

Spekulationer om kopplingar till Ryssland har följt Trump sedan presidentvalkampanjen. Nu har ett utskott i USA:s kongress beslutat att utreda om det ligger något i anklagelserna.

– Minoriteten och majoriteten har nått en skriftlig överenskommelse, säger demokraten Adam Schiff enligt TT.

Frågor som utskottet ska svara på är bland annat vilken typ av aktivitet och åtgärder riktades mot USA och om det finns kopplingar till individer med anknytning till politiska kampanjer, skriver BBC.

AP rapporterade att Vita husets advokater tidigare i veckan hade instruerat Trumps personal att bevara material som kan kopplas till rysk inblandning i valet. 

– Det finns en oro att vissa inom administrationen kommer att försöka mörka kopplingar till Ryssland genom att radera mejl, meddelanden och andra spår som kan belysa dessa kopplingar, sa demokraten Chuck Schumer förra veckan. 

Möten med rysk ambassadör

Trumps nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn har förra månaden fått sparken då han inte hade varit helt öppen om sina konversationer med Rysslands ambassadör där han uppges ha diskuterat sanktioner mot landet.

Även Trumps justitieminister hamnade i blåsväder när det framkom att han som senator haft flera möten med samma ambassadör under valspurten förra året – som han inte nämnt. 

Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, uppmanar efter avslöjandet Sessions att avgå.

"Nu, efter att ha ljugit under ed till kongressen om kommunikationen med ryssarna, måste justitieministern avgå", säger hon i ett uttalande.

Ett av mötena, en privat konversation mellan Sessions och ryske ambassadören Sergej Kisljak, ägde rum i september på senatorns konto, när amerikanska underrättelsetjänster hade pekat ut Ryssland för cyberattacker mot presidentvalskampanjen. 

Själv förnekar Sessions anklagelserna. 

– Jag har inte vid något tillfälle träffat några ryssar för att diskutera någon politisk kampanj, säger han enligt The Independent. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.