Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under fredagskvällen, svensk tid, utlyste president Donald Trump nationellt nödläge med anledning av smittspridningen av det nya coronaviruset.  Bild: Evan Vucci
Under fredagskvällen, svensk tid, utlyste president Donald Trump nationellt nödläge med anledning av smittspridningen av det nya coronaviruset. Bild: Evan Vucci

USA utlyser nationellt nödläge

USA utlyser nationellt nödläge för att hindra smittspridningen av det nya coronaviruset.
Staterna får därmed tillgång till 50 miljarder dollar för att bekämpa smittan.

Under fredagskvällen, svensk tid, meddelade USA:s president Donald Trump att nationellt nödläge kommer att utlysas i landet.

– För att släppa lös den fulla kraften hos den federala regeringen i den här ansträngningen i dag deklarerar jag officiellt ett nationellt nödläge – två mycket stora ord, sade Trump.

Det nationella nödläget innebär bland annat att staterna får tillgång till upp emot 50 miljarder dollar för att bekämpa smittan.

LÄS MER: Danmark och Polen stänger gränserna

Enligt Trump ska en halv miljon tester kommer att finnas tillgängliga nästa vecka över hela landet. Bland annat ska "drive thru"-tester finnas tillgängliga där amerikaner ska kunna testa sig utan att behöva lämna sina bilar.

– Men vi vill inte att alla ska testa sig om de inte behöver, bara om de har särskilda symtom.

Strax därefter ska antalet tillgängliga test stiga till 1,4 miljoner test, säger han. Inom en månad uppskattar han att 5 miljoner ska finnas tillgängliga.

– Men jag tror inte att vi behöver det, tillade Trump.

Provtagningarna sker i samarbete med många privata företag, bland annat de stora butikskedjorna Walmart och Target.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Flygstopp från Europa

I torsdags svensk tid klargjorde han i ett tv-sänt tal att flygresor från Europa till USA stoppas under en månad från och med fredagen. Uttalandet har väckt många frågor och reglerna kring flygstoppet är fortfarande oklara.

Efter talet följde branta fall på aktiebörser i framför allt Europa och USA som slagit hårt mot företag, hushåll och pensionssparare.

LÄS MER: Facit för börsveckan: minus 17,1 procent

Storbritannien är undantaget flygstoppet. Men under fredagen öppnade Trump för möjligheten att lägga till dem på listan efter att deras antal av bekräftade fall har ökat.

– Vi tittar på det utifrån de nya siffror som kommer. Vi kanske kommer att lägga till dem på listan över förbjudna länder. Vi kanske lägger till dem och några till, och kanske tar bort andra.

Inga symtom hos Trump

Den amerikanske presidenten har tidigare fått omfattande kritik för uttalanden där han har spelat ned följderna av pandemin.

Under förra helgen träffade Trump Brasiliens president Jair Bolsonaro och en av dennes medarbetare som var med vid mötet har därefter testats positivt för viruset.

På en fråga om han själv eller några av hans medarbetare tänker vidta några försiktighetsåtgärder som exempelvis karantän svarar Trump:

– Nej, vi har inga symtom alls.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.