Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA tackar Sverige för hjälp i Nordkorea

USA tackar Sverige för arbetet med att försöka få den amerikanske studenten Otto Warmbier släppt av Nordkorea.

- Vi vill tacka våra internationella partners, särskilt vår skyddsmakt Sverige, för deras outtröttliga försök att få Otto Warmbier i säkerhet och frisläppt, säger Heather Nauert, talesperson för amerikanska utrikesdepartementet, i ett videoklipp som lagts ut på Twitter.

Den 22-årige studenten greps och dömdes till 15 års straffarbete efter att ha anklagats för att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell under en gruppresa i början av 2016. Han avled i måndags, kort efter att han släppts av "humanitära skäl" och flugits hem till USA.

Sveriges ambassad i Nordkorea har ett skyddsuppdrag åt bland annat USA och för kommunikationen mellan de två länderna, eftersom USA inte har några diplomatiska relationer med Nordkorea.

Utrikesdepartementet i Stockholm kommenterar av principskäl inte Sveriges arbete i Nordkorea för USA:s räkning, men säger i ett meddelande till TT att Sverige genomför uppdraget ”i nära och förtrolig kontakt med USA”. UD framför också sina djupaste kondoleanser till Otto Warmbiers familj och beklagar hans bortgång.