Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kemvapenattacken i Syrien den 4 april har lett till att USA riktat sanktioner mot 271 personer i Syrien.

USA straffar syrier för kemvapenattack

USA inför finansiella sanktioner mot 271 syrier som svar på den kemvapenattack som USA beskyller den syriska regimen för att ligga bakom.

De svartlistade arbetar eller har arbetat på det statliga forskningscenter som enligt USA ligger bakom utvecklingen av kemiska stridsmedel. Centret har tidigare varit föremål för sanktioner, 2005 och 2007, efter anklagelser om att det deltagit i utveckling av massförstörelsevapen.

- Dessa breda sanktioner riktar sig mot det vetenskapliga stödcentret för den syriske diktatorn Bashar al-Assads förfärliga kemvapenattack mot oskyldiga civila män, kvinnor och barn, säger finansminister Steven Mnuchin vid en pressträff i Vita huset.

- Vi riktar en stark signal om att vi inte accepterar al-Assads användande av kemvapen, fortsätter Steven Mnuchin.

Straffåtgärderna innebär att eventuella tillgångar i USA blir frysta. Amerikanska företag och privatpersoner förbjuds att göra affärer med dem. Det rör sig om högutbildade personer som mycket väl kan ha möjlighet att resa utomlands och använda internationella finansiella system, även om de inte har stora tillgångar i andra länder, enligt tjänstemän i Washington.

Över 80 människor, många av dem barn, dödades i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien den 4 april. Analyser från Khan Sheikhun gjorda av Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) visar spår av det kemiska stridsmedlet sarin.