Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

USA straffar Ryssland med sanktioner och utvisningar

USA inför nya sanktioner mot Ryssland. Tio diplomater utvisas. Moskva väntas vidta motåtgärder. Sannolikt skjuts ett toppmöte mellan presidenterna upp på en mycket oviss framtid.

Totalt 16 ryska personer och lika många ryska företag och institutioner förs upp på USA:s sanktionslista. De anklagas för försök att påverka USA:s presidentval i höstas. Tio av de utvisade är diplomater. De har 30 dagar på sig att lämna landet.

Den ryska utrikes underrättelsetjänsten SVR (den militära motsvarigheten är GRU) pekas ut som ansvarig för hackerattacken mot det amerikanska teknikföretaget Solarwinds. Den avslöjades i slutet av förra året och ärm enligt Microsofts vd Brad Smith, den största och mest sofistikerade någonsin. Nio amerikanska myndigheter och ett hundratal privata företag drabbades.

USA:s regering utvidgar även förbudet för amerikanska banker och institutioner att handla med ryska statsobligationer. Rysslands centralbank, finansdepartement eller statliga pensionsfond svartlistas.

Ytterligare ett antal personer och företag blir föremål för sanktioner på grund av den olagliga ryska annekteringen av Krim 2014. Detta gör USA tillsammans med EU, Storbritannien, Kanada och Australien.

Väntas svara med samma mynt

Moskva kallar åtgärderna farliga och fientliga och varnar för konsekvenser.

– Motåtgärder går inte att undvika. USA verkar inte ha insett den objektiva verkligheten, att det är en multipolär värld som inte bygger på amerikansk hegemoni, säger Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement i ett tv-sänt uttalande.

USA kommer att få betala för att man nu förstör den bilaterala relationen, enligt Zacharova.

Så sent som i tisdags talade president Joe Biden i telefon med den ryske ledaren Vladimir Putin med anledning av det ryska krigshotet mot Ukraina. Amerikanen underströk USA:s orubbliga förpliktelser mot landets suveränitet och territoriella integritet”, men han föreslog också ett personligt möte i tredje land inom kort. Kremls talesperson Dimitrij Peskov reagerade avvaktande positivt.

Men nu förefaller ett möte vara uteslutet inom överskådlig tid. Relationen mellan Moskva och väst är på en bottennivå som påminner om det kalla krigets dagar. Försvarsalliansen Nato skriver i ett uttalande att USA:s allierade stöder åtgärderna för att svara Rysslands ”ihållande mönster av destabiliserande beteende”.

Ska avskräcka för nya attacker

Biden-administrationen framhåller att den önskar ett stabilt och förutsägbart förhållande med Ryssland.

”Men vi har också varit tydliga – offentligt och privat - att vi kommer att försvara våra nationella intressen och ålägga kostnader för ryska regeringsåtgärder som försöker skada oss”.

Därför straffas Ryssland som svar på och, med Vita husets ord, för att avskräcka landets skadliga utländska handlingar från dess regering och underrättelsetjänster mot USA:s suveränitet och intressen. USA kommer, är budskapet, att införa sanktioner på ett strategiskt och ekonomiskt effektivt sätt om Ryssland fortsätter eller eskalerar sina destabiliserande internationella åtgärder.

Mer precist rör det sig om, enligt Vita huset:

• Försök att undergräva genomförandet av fria och rättvisa demokratiska val och demokratiska institutioner i USA och dess allierade och partners.

• Skadlig cyberaktivitet mot USA och dess allierade och partners.

• Gränsöverskridande korruption för att påverka utländska regeringar.

• Extraterritoriell verksamhet riktad mot dissidenter eller journalister.

• Undergrävande av säkerheten i länder och regioner som är viktiga för USA:s nationella säkerhet.

• Brott mot väletablerade principer i internationell rätt, inklusive respekt för staternas territoriella integritet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.