Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenattack i närheten av Damaskus i Syrien. Arkivbild.
Platsen för en tidigare misstänkt kemvapenattack i närheten av Damaskus i Syrien. Arkivbild.

USA: Misstänkta kemattacker i Syrien

USA misstänker att den syriska regimen på nytt använt sig av kemvapen. Det rör sig bland annat om en påstådd klorgasattack i söndags i nordvästra Syrien, enligt USA. Samtidigt fortsätter striderna rasa i området.

ANNONS
|

"Vi samlar fortfarande information om den här händelsen, men vi upprepar vår varning: Om Assadregimen använder kemvapen kommer USA och våra allierade att svara snabbt och lämpligt", säger utrikesdepartementets talesperson Morgan Ortagus i ett uttalande.

Enligt henne är den påstådda attacken även ett brott mot vapenvilan i Idlibområdet.

"Regimens attacker mot samhällena i nordvästra Syrien måste upphöra", säger hon och tillägger att USA:s president Donald Trump i september förklarade att en attack mot nedtrappningszonen där vore "en vårdslös upptrappning som hotar att destabilisera området".

Upprepad användning?

Sedan den terrorstämplade alliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) tog full kontroll över stora delar av Idlibområdet i januari har regimens angrepp intensifierats.

ANNONS

Enligt FN:s utredare har president Bashar al-Assads regim använt sig av kemvapen över 30 gånger sedan 2013. I fjol användes exempelvis klorgas i Idlibprovinsen och i en rebellkontrollerad förort till huvudstaden Damaskus, enligt FN.

Regimen förnekar användandet av kemiska vapen. FN har även rapporterat om kemvapenattacker som inte tillskrivs styret i det krigshärjade landet.

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, säger att det inte har några uppgifter om den påstådda klorgasattack som USA nu larmar om.

Strider i området

Däremot ska tolv civila ha dödats på onsdagen i ett flyganfall mot en marknad i Idlibprovinsen, vilket enligt SOHR utfördes av regimen. Ytterligare 18 människor skadades när stridsflygplan slog till mot staden Maaret al-Numan.

Ytterligare elva civila dödades av regimens flygangrepp och artillerield i olika delar av Idlib, däribland fem i staden Saraqib, enligt SOHR.

Enligt Ryssland slog syriska regeringsstyrkor tillbaka tre stora attacker av jihadister i Idlib på onsdagen. I ett uttalande anger Ryssland att motsidan satte in cirka 500 stridande i attackerna, liksom sju stridsvagnar och cirka 30 pick up-fordon med tunga kulsprutor påmonterade.

Dessutom har rebeller i Idlib under samma dag genomfört en robotattack mot den ryska flygbasen Hmeimim, uppger Ryssland. Men robotarna träffade inte sina mål.

ANNONS

180 civila har dödats i det konflikthärjade landet sedan den sista april enligt SOHR:s beräkningar. FN uppger att tiotusentals människor har flytt sina hem.

TT-Reuters-AFP

Bakgrund: Kriget i Syrien

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade snabbt och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har vuxit sig starka, och terrorgruppen IS har utropat al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat. Iran stöttar regeringssidan och den libanesiska Hizbollahrörelsen har soldater på marken. Även Turkiet är djupt engagerad i konflikten. Sedan Ryssland gick in med militär assistans till regimen hösten 2015 har dock regeringsstyrkorna återtagit stora områden.

Totalt beräknas över 300000 människor ha dödats i kriget i Syrien och minst fem miljoner ha flytt landet. Ytterligare 6,5 miljoner har flytt inom Syriens gränser.

ANNONS