USA kommer att införa de "kraftfullaste sanktionerna i historien" mot Iran, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på måndagen.
USA kommer att införa de "kraftfullaste sanktionerna i historien" mot Iran, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo på måndagen.

USA-sanktioner mot Iran hyllas och kritiseras

USA kommer att införa de "kraftfullaste sanktionerna i historien" mot Iran för att få landet att lägga om sin politik. Beskedet välkomnas av Israel och Förenade Arabemiraten, men EU:s utrikeschef säger att det inte finns något alternativ till kärnenergiavtalet.

ANNONS
|

Beskedet kommer efter att USA hoppat av från det globala kärnenergiavtalet med Iran, JCPOA, som slöts 2015.

- Vi kommer att sätta ekonomisk press utan motstycke mot den iranska regimen. Ledarna i Teheran kommer inte att tvivla på att vi menar allvar, sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han höll ett tal vid ett möte anordnat av den konservativa tankesmedjan The Heritage Foundation.

ANNONS

Israel positivt

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu välkomnar beskedet och uppmanar resten av världen att göra detsamma. Även Förenade Arabemiraten tycker att USA väljer rätt förhållningssätt gentemot Iran.

"Att ena (våra) ansträngningar är rätt väg att gå för att Iran ska inse hur fruktlös deras fientlighet och expansionspolitik är", skriver Förenade Arabemiratens utrikesminister Anwar Gargash på Twitter.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini anser däremot att det inte finns något alternativ till kärnenergiavtalet JCPOA.

- Minister Pompeos tal har inte visat hur avhoppet från JCPOA har gjort eller kommer att göra regionen säkrare från hotet om kärnvapenspridning eller hur det ger oss en bättre möjlighet att påverka Irans uppträdande inom områden som ligger utanför JCPOA, säger Mogherini.

Tolv villkor

Den amerikanska strategin gentemot Iran omfattar tolv villkor för att landet ska få ett "nytt avtal" med USA, däribland att landet avslutar sitt ballistiska robotprogram och sluta att blanda sig i regionala konflikter, från Jemen till Syrien. Först när kraven uppfyllts kan det bli aktuellt med lättnader i sanktionerna.

- Iran kommer aldrig mer att få fria händer att dominera Mellanöstern, sade Pompeo i sitt tal.

ANNONS

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson konstaterar att det kommer att bli "väldigt, väldigt svårt" att få till ett nytt, stort avtal med Iran och att det ursprungliga kärnenergiavtalet "skyddade världen från iranska kärnvapen och i gengäld gav iranierna några påtagliga ekonomiska fördelar".

Iran avfärdar

Irans president Hassan Rohani avfärdar Mike Pompeos hot om kraftfulla sanktioner.

- Världen av i dag accepterar inte att USA bestämmer åt världen. Länder har sitt oberoende, sade Rohani enligt flera iranska medier.

Pompeo varnade i sitt tal också för att europeiska företag som bryter mot USA:s sanktioner kommer att "ställas till svars" och tvingas välja mellan att göra affärer med Iran eller USA.

Europeiska ledare har tagit avstånd från USA:s beslut att lämna kärnenergiavtalet och återinföra sanktioner. Även Ryssland och Kina – de två andra parterna i avtalet – har kritiserat USA och lovat att upprätthålla handeln med Iran.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet — som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran — får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

(Källa: TT)

ANNONS