Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

USA:s stridsfartyg på väg mot Nordkorea

Amerikanska flottans stridsfartyg har under natten till söndagen börjat röra sig mot Nordkorea, skriver flera amerikanska medier. Det uppges vara ett svar på senaste tidens provokationer från Nordkorea, skriver CNN.

Texten börjar under tv-inslaget.

 

Amerikanska flottans talesperson Dave Benham bekräftar att en grupp fartyg, bland annat hangarfartyget USS Carl Vinson, rör sig mot Koreahalvön som en "försiktighetsåtgärd". 

– Det största hotet i regionen fortsätter att vara Nordkorea, på grund av landets vårdslösa, oansvariga och destabiliserande program med robottester och strävan efter kärnvapenkapacitet, sa han, enligt BBC. 

LÄS MER: Nya robot-test av Nordkorea
 

Kraftiga reaktioner

Tidigare i år uppgav Nordkorea att man genomfört ett framgångsrikt kärnvapentest och test av flera nya robotar, trots förbud från FN. I onsdags testade landet en ny sorts robot vilket ledde till kraftiga reaktioner i regionen och fördömdes av Japan och Sydkorea. Nordkorea har uppget att man fortsätter med sina vapenprogram som ett svar på "USA:s aggression". 

Enligt amerikanska underrättelsekällor kan Nordkorea vara mindre än två år från att utveckla kärnvapenstridsspetsar som kan nå USA.
 

Trumps alternativ för Nordkorea

På fredagen rapporterade NBC att USA:s nationella säkerhetsråd hade presenterat ett antal alternativ på hur USA skulle kunna agera mot Nordkorea för president Trump. Ett förslag var att man skulle ge kärnvapen till Sydkorea. Ett annat var att döda Nordkoreass ledare Kim Jong-un, enligt NBC.

LÄS MER: Sydkorea: USA:s specialförband övar på att slå ut Nordkoreas toppskikt

USA har försökt pressa Nordkoreas allierade Kina att förmå Nordkorea att överge sina vapenprogram, inte minst i samband med mötet mellan Trump och Kina:s president Xi Jinping. Enligt BBC vill dock Kina inte isolera sin granne av rädsla för att orsaka en flyktingkris samt öppna upp för större amerikansk militärnärvaro i området.

President Trump har sagt att USA är villigt att agera på egen hand för att stävja hotet från Nordkorea. 

– Om Kina inte vill lösa problemet med Nordkorea, kommer vi göra det, sa han i en tidigare intervju med BBC. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.