Ett skadat nöjespark i Aden i Jemen. Bilden är tagen i februari i år.
Ett skadat nöjespark i Aden i Jemen. Bilden är tagen i februari i år.

USA:s senat straffar Saudiarabien

USA:s senat har röstat för att sätta stopp för det amerikanska militära stödet till den saudiskledda koalitionens krigföring i Jemen. Beslutet är en tydlig signal riktad mot Saudiarabien, men också mot hur Vita huset agerat kring den dödade saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

ANNONS
|

Senatorer från båda sidor valde att rösta för ett tillbakadragande. 63 av senatorerna röstade för och 37 emot. Utrikesminister Mike Pompeo och förvarsminister Jim Mattis försökte i sista minuten att få senatorerna att rösta emot, men det verkar snarare ha haft motsatt effekt.

Båda ministrarna åkte inför omröstningen till Kapitolium för att möta senatorerna bakom stängda dörrar, där de betonade vikten av relationen mellan USA och Saudiarabien, och försvarade hur Vita huset svarat på mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Pompeo och Mattis sade att de, efter att noggrant ha gått igenom uppgifterna, har kommit fram till att det inte finns några direkta bevis på kopplingar mellan kronprisen Mohammed bin Salman och mordet.

ANNONS

De har också argumenterat för att tidpunkten är illa vald, och att man borde avvakta de planerade fredssamtalen i Sverige.

Misslyckat möte

Men enligt CNN verkade mötet snarare ha förargat än blidkat senatorerna. Flera var öppet irriterade över att CIA-chefen Gina Haspel inte var på plats för att ge underrättelsetjänstens bild av mordet.

Republikanen Lindsey Graham, ändrade exempelvis sig och valde att rösta för tillbakadragandet.

- Jag ändrade mig för att jag var förbannad. Sättet som administrationen har hanterat den (Khashoggisituationen) är inte acceptabel, säger han.

Beskedet kom samtidigt som FN:s humanitära chef Mark Lowcock landade i krigets Jemen.

- Jag har kommit hit eftersom jag är väldigt oroad över den humanitära situationen, som har förvärrats sedan jag var här sist, säger Lowcock efter att ha anlänt i den rebellkontrollerade huvudstaden Sanaa.

Demokraten Dianne Feinstein säger i ett uttalande till Fox News att USA inte kan vända bort blicken från konflikten i Jemen eftersom man är en del av den.

ANNONS

"Ju längre vi låter konflikten fortgå, desto fler oskyldiga män, kvinnor och barn kommer att dö", säger hon.

Även demokraten Bob Menendez tillhörde de som ändrade sig och röstade för resolutionen.

- Jag stödde den inte från början för att jag ville ge administrationen och försvarsdepartementet en möjlighet att visa mig att våra ansträngningar faktiskt gjorde en skillnad i den humanitära katastrof som Jemen är. Sedan dess är allt jag sett bombandet av en skolbuss full av barn, och ett antal andra civila mål som bombats. Det är inte något som jag vill att USA är inblandat i, säger han, enligt Wall Street Journal.

Fler omröstningar väntar

Tidigare presidentaspiranten Marco Rubio, republikansk senator från Florida, tycker att det behövs vassare markeringar kring dödandet av Khashoggi, men tycker att det är fel väg att gå att dra bort stödet till den saudiskledda koalitionen.

"Det kommer att leda till fler civila offer, göra fred mindre troligt och öka risken av ett större regionalt krig", skriver han på Twitter och tillägger att USA förlorar inflytande över insatsen och hur den genomförs.

ANNONS

Frågan kommer att fortsätta att debatteras och fler omröstningar väntas nästa vecka. Och även om resolutionen passerar senaten väntas det bli svårt att få den igenom representanthuset innan årsskiftet, skriver nyhetsbyrån AFP.

TT

Bakgrund: Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med Arabiska våren ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande maktcentra, huvudstaden Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer Salehs efterträdare president Abd Rabu Mansur Hadi. Hadi har haft sitt högkvarter i Aden men uppges nu vara i Saudiarabien.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits på Huthirebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december i fjol. Situationen kompliceras av att lokala miliser, extremistgrupper och separatister verkar i landet.

Sedan den saudiskledda militäralliansen började flygbomba Huthirebellerna i mars 2015 beräknas över 10000 människor ha dödats, många av dem civila, och miljontals drivits på flykt. Dessutom har vägar, viktiga byggnader och många flygplatser skadats svårt.

Flera försök till fredsförhandlingar har misslyckats. Det finns uppgifter om att fredssamtal ska hållas i Sverige i början av december.

Källa: AFP, WFP

ANNONS