Libanesiska soldater med delvis amerikansk utrustning. Arkivbild.
Libanesiska soldater med delvis amerikansk utrustning. Arkivbild.

USA:s militära stöd till Libanon ligger fast

Den Iranstödda shiamuslimska Hizbollahrörelsen och dess stödpartier vann över hälften av platserna i Libanons parlament i valet i söndags. Ändå lovar USA fortsatt militärt stöd till Libanons väpnade styrkor.

ANNONS
|

- Att stärka de amerikansk-libanesiska försvarsrelationerna är ännu viktigare i ljuset av de fortsatta hoten som härrör från Syrien, däribland fortsatta IS-utmaningar och iransk aggression, säger överstelöjtnant Rebecca Rebarich, talesperson för USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

USA klassar Hizbollah – som har en militärt mycket stark egen milis och som slåss på regimens sida i kriget i Syrien – som en terrororganisation. I slutet av förra året larmade USA:s allierade Israel om att Hizbollah tagit kontroll över Libanons reguljära styrkor, vilket libanesiska militären förnekade.

ANNONS

Sedan 2006 har USA försett Libanon med militärt stöd värt över 1,5 miljarder dollar (motsvarande över 13 miljarder kronor).

Rebecca Rebarich säger att USA:s militära stöd till Libanon ligger fast. Detta för att stödja landets "suveränitet, stabilitet, säkerhet och dess statliga institutioner". USA:s mål är att se till att de reguljära styrkorna förblir de "enda legitima försvararna av Libanons suveränitet", säger Rebarich.

TT-Reuters

ANNONS