Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s militär bekräftar attack med civila offer

USA Många civila miste livet då bomber från den USA-ledda allians som stöder de irakiska styrkorna träffade en byggnad i västa Mosul i Irak. Enligt obekräftade uppgifter rör det sig om cirka 200 döda. Attacken var riktad mot IS – och en irakisk befälhavare tror att terrorrörelsen hade riggat en fälla.

Efter beskedet att många civila offer krävts under en amerikansk flygräd förra fredagen har den irakiska regeringen beslutat att pausa sina attacker mot mål i västra Mosul, rapporterar Reuters.

Dödsiffran är inte officiell men enligt boende i området som attackerades kan så många som 200 civila ha mist livet i flygräden för en dryg vecka sedan.

Händelsen uppmärksammades bland annat efter att FN i fredags uttryckt djup oro över rapporterna över det som skett.

- Vi är chockade över den här fruktansvärda förlusten av människoliv, säger Lisa Grande, FN:s humanitära koordinator för Irak.

Civila i källaren

Om den höga dödssiffran stämmer är det en av de attacker – som utförts i ett enskilt flyganfall – som krävt störst antal civila offer sedan USA började strida i Irak 2003, rapporterar The New York Times.

USA:s militär bekräftade officiellt på lördagen att man "på Iraks begäran attackerat IS-mål den 17 mars på den plats i västra Mosul där civila offer har krävts".

En utredning har nu inletts av den amerikanska militären för att ta reda på vad som skett, rapporterar Reuters.

Enligt irakiska militärer var flyganfallet riktat mot IS-krypskyttar på taken till byggnader i området. Att det fanns civila i husets källare var de inte medvetna om, säger general Maan al-Saadi.

- Efter bombningen blev vi förvånade över de civila offren. Jag tror att det var en fälla av IS för att stoppa flyganfallen och vända opinionen mot oss, säger al-Saadi till The New York Times.

400 000 fast i IS-fästet

Enligt Nawfal Hammadi, som är provinsguvernör i Nineveh, där Mosul är huvudstad, har över 130 människor dödats i flyganfall i västra Mosul de senaste dagarna. Bashar al-Kiki, som är provinsrådets ordförande i området, säger till Reuters att "dussintals" kroppar fortfarande ligger begravda i rasmassor i staden.

Uppgifterna kommer efter rapporter om att tiotals civila dödats i två olika USA-ledda flyganfall i Syrien den senaste tiden, bland annat mot en moské i byn al-Jina, där uppemot 50 människor dödades. Båda händelserna utreds av amerikansk militär.

Omkring 400 000 civila är enligt FN fast i de IS-kontrollerade delarna av Mosul i Irak, som militären sedan i februari kämpar för att återta från terrorgruppen.