Hundratusentals kvinnor, många av dem i symboliska rosa mössor, marscherade för ett år sedan på Washington DC:s gator.
Hundratusentals kvinnor, många av dem i symboliska rosa mössor, marscherade för ett år sedan på Washington DC:s gator.

USA:s kvinnor i manifestation – igen

Kvinnodemonstrationer hålls under helgen på hundratals platser i USA – ett år efter den jättelika kvinnomarschen i Washington DC då Donald Trump just hade svurit presidenteden. I år ligger fokus på minoriteter och väljarregistrering inför höstens kongressval.

ANNONS
|

Organisatörerna bakom fjolårets stora manifestation i USA:s huvudstad har valt Las Vegas i Nevada för årets massmöte, som äger rum på söndag. Valet av Nevada skedde av två skäl: dels för att den värsta masskjutningen i USA:s historia ägde rum där i oktober och dels för att delstaten är i fokus inför höstens mellanårsval, skriver tidningen USA Today.

Arrangemanget kallas "Power to the polls" (ungefär Makt till valurnorna) och fokuserar på att få kvinnor att registrera sig inför och rösta i kongressvalet – och att hjälpa fler kvinnor att bli valda. Tamika Mallory, en av kvinnomarschens grundare, säger till USA Today att årets fokus på kongressvalet går i linje med ambitionen att skapa verklig förändring.

ANNONS

- Power to the Polls är ett viktigt steg som ger oss möjlighet att jobba på gräsrotsnivå med partner och individer som kämpar för långsiktig förändring, säger hon.

Parallellt arrangeras under helgen hundratals manifestationer och marscher för kvinnors och medborgerliga rättigheter i så gott som alla delstater i USA – och på andra platser runtom i världen, bland dem Stockholm.

TT

Fakta: Opinionsläget och mellanårsvalet

Mellanårsvalet till kongressen äger rum den 6 november. Då ska alla 435 ledamöterna i representanthuset samt en tredjedel av senatens 100 ledamöter väljas om. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna, med 239 ledamöter i representanthuset och 51 i senaten.

Om det var val till kongressen i dag skulle 47,1 procent av amerikanerna rösta på en demokratisk kandidat och 38 procent på en republikansk kandidat, enligt en sammanställning av åtta aktuella mätningar som Real Clear Politics låtit göra.

Amerikanerna hyser inte särskilt höga tankar om sina folkvalda. 15,7 procent tycker att kongressledamöterna gör ett bra jobb medan 72,9 procent är av motsatt åsikt.

Källa: Representanthuset, senaten och Real Clear Politics

ANNONS