Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA: Ryssland låg bakom hackerattack

Den amerikanska regeringen har formellt anklagat Ryssland för att ha legat bakom intrång på datorer som tillhört Demokraternas nationella kommitté samt andra toppolitiker, rapporterar Washington Post.

Demokraternas nationella kommitté uttalande sig redan i juni tidigare i år om att man hade utfört en utredning som pekade på att ryska hackare stod bakom ett dataintrång, rapporterar Washington Post.

Fick förödande konsekvenser

Kort efter utredningen läckte en stor del av Demokraternas mejlkonversationer ut. Något som fick förödande konsekvenser. Så pass att kommitténs ordförande, Debbie Wasserman Shultz, tvingades avgå dagen innan Demokraternas nationella konvent.

I läckan fanns även privata mejl tillhörande bland annat tidigare utrikesministern Colin Powell och även nuvarande presidentkandidaten Hillary Clinton, som tidigare även har erhållit posten som utrikesminister. 

Anklagar Ryssland

Nu har Obamas administration formellt anklagat Ryssland för att ligga bakom hackerattacken.

"Vi tror, baserat på omfånget och känsligheten av dessa försök, att enbart de mest högst upsatta ryska myndighetspersonerna kan ha godkänt dessa aktiviteter", står det i ett uttalande från den Amerikanska regeringen som Reuters citerar

Rysslands president Vladimir Putin har tidigare nekat kopplingar till dataintrånget.

- Jag vet ingenting om det. Ryssland har aldrig gjort något sådant på statlig nivå, sade den ryska presidenten till Bloomberg News. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.