Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ukrainsk militär inspekterar en efterlämnad rysk stridsvagn. Enligt en källa från Pentagon har Ryssland förlorat runt tusen stridsvagnar sedan kriget började. Bild: Efrem Lukatsky
En ukrainsk militär inspekterar en efterlämnad rysk stridsvagn. Enligt en källa från Pentagon har Ryssland förlorat runt tusen stridsvagnar sedan kriget började. Bild: Efrem Lukatsky

USA: Ryska militärer upprepar sina misstag

Amerikanska tjänstemän säger att den ryska militären är ”nedbruten och demoraliserad”, vilket leder till att de upprepar sina misstag i östra Ukraina.

Hårda strider pågår just nu i östra Ukraina, vilka framför allt är koncentrerade runt staden Sievjerodonetsk, där ryssarna uppges göra små framsteg.

Men en tjänsteman från amerikanska Pentagon menar att de ryska truppernas ”tröga” takt bryter ner dem och att deras attackförmåga minskat med runt 20 procent, vilket The New York Times rapporterar om. En källa från Pentagon ska även ha sagt att Ryssland förlorat runt tusen stridsvagnar sedan kriget startade.

”Djupa brister i den ryska armén”

I april utnämnde Rysslands president Vladimir Putin generalen Aleksandr Dvornikov som ny befälhavare, vilket sågs som ett tecken eller till och med ett erkännande på att den ryska planen inte gick som den skulle.

Den nya befälhavaren har inte synts till på två veckor, vilket har fått vissa internationella tjänsteman att spekulera kring huruvida han fortfarande är kvar i positionen som krigsstrateg.

Enligt Frederick Kagan, en senior medlem och chef för Critical Threats Project vid American Enterprise Institute, så går invasionen ”inte särskilt annorlunda i öst jämfört med hur det gick i väst, eftersom de inte har ändrat på den ryska arméns karaktär”.

– Det finns några djupa brister i den ryska armen som de inte skulle ha kunnat reparera under de senaste veckorna, ens om de hade försökt. Bristerna är djupa och fundamentala, fortsatte han.

Saknar självständigt tänkande

Frederick Kagan menar att bristerna delvis beror på att den ryska underofficerskåren saknar självständigt tänkande. Den ryska militären följer en sovjetisk doktrin där trupper som står lägst i hierarkin saknar behörighet att påpeka ”uppenbara brister i strategin eller göra anpassningar”.

Evelyn Farkas, en tidigare senior Pentagontjänsteman från Obama-administrationen säger att Putin fortfarande är för involverad i kriget.

– Vi hör ständigt att Putin blir mer och mer involverad. Vi vet att presidenter som lägger sig i operativa militära beslut är ett katastrofalt recept, sa Evelyn Farkas.

LÄS OCKSÅ: Vem är den nye befälhavaren Aleksandr Dvornikov?

LÄS OCKSÅ: Så kan kriget fortsätta om Ryssland tar Sievjerodonetsk

LÄS OCKSÅ: Zelenskyj: Viss framgång i Cherson och Charkiv

LÄS OCKSÅ: Ukrainska soldater uppges vara utmattade

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.