USA: Robotattack ett budskap även till andra

ANNONS
|

Den militära retoriken hårdnar efter det amerikanska angreppet mot Syrien. USA har överträtt en röd linje, anser Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahrörelsen. I det gemensamma meddelandet heter det enligt nyhetsbyrån Reuters att stödet till den syriska regeringsarmén kommer att ökas.

Länderna beskriver också den amerikanska truppnärvaron i norra Syrien som en "ockupationsstyrka", och att USA:s inblandning i kriget är "illegal". Ryssland och dess allierade är från och med nu "redo att svara på varje aggression", skriver de enligt Reuters.

Putin i telefonsamtal

Rysslands och Irans presidenter Vladimir Putin och Hassan Rouhani är ense om att amerikansk aggression mot Syrien inte kan tillåtas, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass med hänvisning till telefonsamtal mellan presidenterna.

ANNONS

På söndagen trappade USA:s utrikesminister Rex Tillerson upp retoriken ytterligare ett snäpp i ABC:s "This Week" genom att antyda att angreppet mot Syrien kan ses som en varning även till andra stater.

- Budskapet till alla nationer är: Om ni bryter mot internationella normer, om ni bryter mot internationella avtal, om ni misslyckas att leva upp till åtaganden, om ni blir ett hot mot andra, så är det sannolikt att ett gensvar kommer vid någon tidpunkt.

Attackerade flygbas

Den skarpa reaktionen från ryskt och iranskt håll kommer efter USA:s robotattack mot den syriska flygbasen Shayrat. Angreppet var USA:s svar på den misstänkta kemvapenattacken i Idlibprovinsen i Syrien i tisdags då 86 människor dödades, många av dem barn. Enligt amerikansk underrättelsetjänst var syrisk militär vid flygbasen ansvarig för att kemvapenattacken utfördes.

Markeringen från Ryssland och Iran behöver inte få några större konsekvenser, enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

- Om inte Ryssland, Iran och Syrien skulle svara på det skulle det uppfattas som flathet. Att göra en sådan här markering är att visa hårdhet och principfasthet, säger han till TT.

"Bollen hos Trump"

Ytterligare militära handlingar från USA:s sida kan dock få situationen att eskalera, enligt Jönsson.

- Nu förklarar de väldigt tydligt att det här inte tolereras, och att de kommer att besvara det nästa gång. Då spelar de över bollen på Trump.

ANNONS

- Om han vill testa det här riskerar ett amerikanskt plan eller missil att skjutas ned, och då är det Trump som trappar upp det hela.

USA:s president Donad Trump har varnat för att fler åtgärder i Syrien kan bli "nödvändiga". I ett brev till representanthusets talman Paul Ryan och finansutskottets republikanske ordförande Orrin Hatch skriver Trump att USA "kommer att vidta ytterligare åtgärder, om nödvändigt och lämpligt, för att främja landets intressen".

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov talade i telefon med sin amerikanske kollega Rex Tillerson på lördagen. Lavrov sade då att "en attack mot ett land vars regering slåss mot terrorismen bara främjar extremisterna, och skapar mer hot mot regional och global säkerhet", enligt Rysslands utrikesdepartement.

Lavrov tillbakavisade också USA:s anklagelser om att syrisk militär använt kemvapen i Idlibprovinsen.

TT

Bakgrund: Stridsgas och robotattack

Två amerikanska jagare i östra Medelhavet avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot den syriska flygbasen Shayrat tidigt på morgonen i fredags.

De amerikanska robotarnas mål var radar, flygfält och luftförsvarssystem. Runt 20 syriska plan förstördes. Flygbasens start- och landningsbanor ska ha klarat sig.

Robotattacken var ett svar på ett misstänkt syriskt kemvapenangrepp den 4 april mot Khan Sheikhun i nordvästra Syrien. Över 70 människor, många av dem barn, dödades i bombräden. USA har pekat ut den syriska regimen som skyldig till kemvapenangreppet. Ryssland har å sin sida hävdat att syriska flygplan bombade en byggnad där rebeller förvarade kemvapen.

ANNONS