Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA förbereder ytterligare en omgång sanktioner mot Ryssland. På bilden VIta huset. Arkivbild.

USA redo med nya sanktioner för giftattack

USA förbereder en rad nya kraftfulla sanktioner mot Ryssland med anledning av nervgiftattacken i brittiska Salisbury, som misstänks ha beordrats av Kreml. Sanktionerna ska bland annat slå mot ryska banker.

Assisterande utrikesminister Manisha Singh sade vid en kongressutfrågning att Moskva ännu inte gått de krav som ställts på Ryssland till mötes. USA har bland annat krävt att Kreml redogör för produktionen av nervgiftet Novitjok, som användes vid mordförsöket mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien.

Moskva har fått en tidsfrist fram till november för att tillåta inspektioner av anläggningar kopplade till nervgiftet och att bistå med "verifierbara" försäkringar om att Novitjok inte används igen.

- Det har de inte gjort hittills, säger Singh och tillägger:

- Vi planerar att införa en andra omgång sanktioner som är väldigt omfattande.

Hon säger att de nya sanktionerna kommer att rikta sig mot banker och allt utländskt bistånd liksom ett bredare stopp för handel med försvarsprodukter.

USA:s första omgång sanktioner som infördes i augusti med anledning av mordförsöket i Salisbury slog bland annat mot handel av livsmedel och jordbruksprodukter samt mot vissa varor som kan användas inom försvarsindustrin.