Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Internationella rymdstationen på en bild distribuerad av ryska Roskosmos i juni i år. På bilden ses två ryska kosmonauter.
Internationella rymdstationen på en bild distribuerad av ryska Roskosmos i juni i år. På bilden ses två ryska kosmonauter. Bild: Roskosmos/AP/TT

USA rasar över ryska rymdskottet – hotade ISS

Utan förvarning provsköt Ryssland en robot mot en satellit. Träffen skapade ett skrotmoln i rymden – mitt i Internationella rymdstationens bana. Nasas chef är rasande och USA:s utrikesminister säger att provskjutningen var "farlig och oansvarig".

Det var tidigt på måndagen som Ryssland, utan att varsla omvärlden, provsköt en robot från jordytan som sprängde en av landets egna satelliter. Det är bara fjärde gången i historien ett sådant test görs, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Satelliten förvandlades till ett skrotmoln, och besättningen på Internationella rymdstationen (ISS) fick ett bryskt uppvaknande. De blev väckta i förtid och beordrades att sätta sig i Sojuz och Crew Dragon – de returkapslar som ska användas vid hemfärd.

ISS färdas i oerhörd hastighet uppe i omloppsbana, och passerar genom skrotmolnet var 90:e minut. Efter tre passager gjorde markkontrollen bedömningen att läget trots allt inte krävde någon evakuering – för tillfället.

Galen dag

Fyra av de sju rymdfararna anlände dessutom så sent som häromdagen, och skulle just inleda sin första arbetsvecka.

– Tack för en galen men bra hanterad dag, sade amerikanen Mark Vande Hei efter dramat.

– Det blev verkligen ett kanonsätt att bonda på besättningens allra första arbetsdag i rymden, fortsatte han, rapporterar branschsajten Space.com.

USA har kunnat räkna 1 500 skrotdelar och misstänker att ytterligare hundratusentals småbitar spreds.

– Det räcker med en av dem för att göra enorm skada om den träffar på fel ställe, säger Bill Nelson, chef för USA:s rymdstyrelse Nasa, till AP.

Tio i rymden

Nelson säger att han är rasande över provskjutningen, och förklarar i en skriftlig kommentar: "Med sin långa historia av bemannade rymdfärder är det otroligt att Ryssland skulle utsätta inte bara de amerikanska och internationella astronauterna för fara, utan även sina egna kosmonauter".

Förutom de sju personerna på ISS befinner sig ytterligare tre människor just nu i rymden: Besättningen på Kinas nya rymdbas Tiangong.

"Det långvariga skrotet som har skapats av det här farliga och oansvariga testet kommer nu i årtionden framöver att utgöra en fara för satelliter och andra rymdobjekt som är nödvändiga för alla länders säkerhet och ekonomiska och vetenskapliga intressen", säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i en kommuniké.

"Oärligt, hyckleri"

Blinkens underlydande på utrikesdepartement noterar också med ovanlig skärpa hotet som händelsen innebär och uppger att den ingick i ryska militärövningar.

– Rysslands farliga och ansvarslösa beteende hotar att förstöra en framtida hållbar utveckling av vår yttre rymd. Detta visar att Rysslands motstånd mot att upprusta i rymden är oärligt och hycklande, säger talespersonen Ned Price på ett pressmöte.

Nasas ryska motsvarighet Roskosmos tonar ner händelsen. Statliga ryska medier rapporterar att besättningen vidtagit åtgärder på grund av rymdskrot, men inte närmare vad det var för skrot.

"Banan på det objekt som innebar att besättningen tvingades sätta sig i kapslarna har förflyttat sig bort från ISS bana, stationen är nu i en grön zon", meddelar Roskosmos enligt nyhetsbyrån Interfax.

USA:s utrikesminister Antony Blinken.
USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Manuel Balce Ceneta/AP/TT