Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisterna Bob Woodward och Carl Bernstein på korrespondentmiddagen i Washington, USA.

USA-pressen: Vi är inte fejkade nyheter

Även om Donald Trump saknades på årets korrespondentmiddag för journalister i Washington DC, USA, var han högst närvarande i anden. Den journalistiska veteranen Bob Woodward vände sig direkt till Trump.

Jeff Mason, ordförande för korrespondentföreningen, sade i sitt tal på middagen att presstillgången under Trumps styre har varit "väldigt bra".

- Med tanke på all spänning i relationen är det en aspekt som ofta förbises, sade han, enligt CNN.

Men det går inte att ignorera den retorik om medier som Trump använder, tycker Mason.

"Grundsten i demokratin"

- Pressfriheten är en grundsten i vår demokrati och att underminera det genom att försöka undergräva journalisters trovärdighet är farligt för en sund republik, sade han.

Han sade att reportrarnas jobb är att rapportera fakta och ställa ledare till svars.

- Vi är inte fejkade nyheter, vi är inte misslyckade nyhetsorganisationer, och vi är inte det amerikanska folkets fiende, sade Jeff Mason.

"Inte fejkade nyheter"

Inbjudna gäster att tala på middagen var Bob Woodward och Carl Bernstein, reportrarna som på 1970-talet avslöjade Watergateskandalen.

Woodward vände sig direkt till Donald Trump.

- Herr president, medierna är inte fejkade nyheter, sade Woodward på middagen, där även komikern Hasan Minhaj från tv-programmet The Daily Show framträdde.

Trump inte närvarande

Redan i februari gjorde Donald Trump klart att han bryter presidenttraditionen genom att inte närvara på middagen.

I stället höll han på lördagen ett politiskt massmöte i Pennsylvania där han sade sig vara "förtjust" över att vara långt ifrån den "väldigt tråkiga" middagen i "Washingtonträsket". Han gav också slängar åt CNN ("fejkade nyheter") och New York Times ("misslyckade").

- De är en skamfläck, sade han, enligt nyhetsbyrån AFP.