Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sydkoreas president Moon Jae-In i krismöte med det nationella säkerhetsrådet.

USA och Sydkorea i samtal om militärt gensvar

USA har varit i samtal med Sydkorea om eventuella militära insatser efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat till krismöte med nationella säkerhetsrådet sedan roboten tros ha slagit ned i vattnet i landets ekonomiska zon.

- Vi kommer omedelbart att analysera informationen och göra vårt yttersta för att säkerställa det japanska folkets säkerhet, säger Abe enligt nyhetsbyrån AP.

Det finns inga rapporter om skador.

"Når Los Angeles"

Både USA och Sydkorea bedömer att det var en interkontinental robot. Den ska ha färdats en sträcka på 100 mil under 45 minuter, och nådde en höjd på 370 mil, innan den slog ned. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldistansrobot.

Pentagon har via telefon uttryckt sitt "grundmurade engagemang i USA-Sydkorea-alliansen", säger den amerikanske generalen Joe Dunfords talesperson i ett uttalande. Länderna har också diskuterat militära åtgärder mot Nordkorea.

Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey i USA, säger till Reuters att uppskjutningen visar att Pyongyang nu har möjlighet att nå Los Angeles i USA, medan New York, Chicago och Washington DC ligger precis utanför räckvidden.

- De har möjligen inte visat den fulla räckvidden. Datamodeller antyder att den kan nå alla de målen, säger han.

"Provokationer"

Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga sade i ett tv-framträdande efter robottestet att landet inte tolererar Pyongyangs "återkommande provokationer". Han beskrev händelsen som ett uppenbart brott mot FN:s resolutioner.

Även i Sydkorea har president Moon Jae-In kallat till krismöte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av uppskjutningen – som genomfördes i provinsen Jagang – skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Den 4 juli genomförde Nordkorea för första gången ett lyckat test av en interkontinental robot – en robot som, enligt amerikanska analytiker, hade kunnat nå Alaska. Enligt Pyongyang har den kapacitet att bära en kärnvapenstridsspets.

Seoul bedömer att den robot som sköts upp natten mot lördag lokal tid är mer avancerad än den som sköts upp i början av juni.