USA och Sydkorea i samtal om militärt gensvar

USA har varit i samtal med Sydkorea om eventuella militära insatser efter Nordkoreas senaste robotuppskjutning, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon i ett uttalande.

ANNONS
|

Japans premiärminister Shinzo Abe har kallat till krismöte med nationella säkerhetsrådet sedan roboten tros ha slagit ned i vattnet i landets ekonomiska zon.

- Vi kommer omedelbart att analysera informationen och göra vårt yttersta för att säkerställa det japanska folkets säkerhet, säger Abe enligt nyhetsbyrån AP.

Det finns inga rapporter om skador.

"Når Los Angeles"

Både USA och Sydkorea bedömer att det var en interkontinental robot. Den ska ha färdats en sträcka på 100 mil under 45 minuter, och nådde en höjd på 370 mil, innan den slog ned. Ryssland bedömer å sin sida att det handlar om en medeldistansrobot.

ANNONS

Pentagon har via telefon uttryckt sitt "grundmurade engagemang i USA-Sydkorea-alliansen", säger den amerikanske generalen Joe Dunfords talesperson i ett uttalande. Länderna har också diskuterat militära åtgärder mot Nordkorea.

Jeffrey Lewis, chef för Östasienprogrammet för ickespridning vid Middlebury institute of International Studies i Monterey i USA, säger till Reuters att uppskjutningen visar att Pyongyang nu har möjlighet att nå Los Angeles i USA, medan New York, Chicago och Washington DC ligger precis utanför räckvidden.

- De har möjligen inte visat den fulla räckvidden. Datamodeller antyder att den kan nå alla de målen, säger han.

"Provokationer"

Japans kabinettssekreterare Yoshihide Suga sade i ett tv-framträdande efter robottestet att landet inte tolererar Pyongyangs "återkommande provokationer". Han beskrev händelsen som ett uppenbart brott mot FN:s resolutioner.

Även i Sydkorea har president Moon Jae-In kallat till krismöte med det nationella säkerhetsrådet med anledning av uppskjutningen – som genomfördes i provinsen Jagang – skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Den 4 juli genomförde Nordkorea för första gången ett lyckat test av en interkontinental robot – en robot som, enligt amerikanska analytiker, hade kunnat nå Alaska. Enligt Pyongyang har den kapacitet att bära en kärnvapenstridsspets.

ANNONS

Seoul bedömer att den robot som sköts upp natten mot lördag lokal tid är mer avancerad än den som sköts upp i början av juni.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är en kommunistisk diktatur som styrs av ledaren Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har Nordkorea fortsatt genomföra provsprängningar och robottester, i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

Källor: Landguiden och BBC.

Fakta: Ballistisk robot

Det stora antalet robottester i Nordkorea har ökat USA:s farhågor om att landet snart kan förfoga över en interkontinental ballistisk robot som kan skjuta en kärnvapenstridsspets till USA.

En ballistisk robot kallas så eftersom den endast styrs i början av uppskjutningen, när ett eller flera raketsteg brinner. Därefter flyger roboten fritt i en kastbana.

Ballistiska robotar brukar delas in i olika klasser beroende på hur långt de når; kortdistans är under 100 mil, mellandistans mellan 100 och 550 mil och interkontinentala robotar däröver. I USA brukar mellandistansen delas upp i två kategorier.

En kryssningsrobot kan till skillnad från en ballistisk robot styras under en längre tid av färden, exempelvis med hjälp av gps.

Fakta: NE, Försvarskoncernen Raytheon

ANNONS