Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

USA och Ryssland försöker lugna Erdogan efter flyganfallen

Efter Turkiets blodiga flyganfall i Syrien vädjar kurdiska SDF till USA och Ryssland om hjälp att gjuta olja på vågorna. Och stormakterna manar alla att försöka undvika en "allvarlig destabilisering" i området.

Turkiska militärplan anföll i söndags kurdiska mål i norra Syrien och Irak. Flygoffensiven kommer sedan Turkiets regering anklagat kurdiska organisationer för att ligga bakom det bombdåd som utfördes i Istanbul häromveckan. Och på måndagen sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att man överväger att gå in med markstyrkor i landet ännu en gång.

På tisdagen rapporteras nya attacker i form av turkiska drönare mot al-Hasakah i nordöstra Syrien.

Den kurdiska organisationen SDF styr delar av området, och vädjar om återhållsamhet.

– Vi står beredda att försvara våra regioner men manar alla parter, däribland ryssarna och amerikanerna, att respektera sina åtaganden, säger rörelsens befälhavare Mazloum Abdi.

Han hoppas särskilt att USA "tar tydlig ställning så att åtminstone bombning av civila stoppas".

Mål som krockar

USA har kommenterat utvecklingen, men relativt lågmält.

"Vi manar till deeskalering i Syrien för att skydda civila liv och stödja det gemensamma målet att besegra IS", säger UD-talesmannen Ned Price i en kommuniké.

USA stöder sedan länge kurdiska grupper i kriget mot extremislamisterna i IS med flera våldsrörelser. Problemet är att de målen nu krockar med Turkiets oro för kurdiska uppror som sträcker sig in i det egna landet.

– Vi förstår och respekterar Turkiets oro angående den egna säkerheten. Men vi tycker att alla parter ska avstå från åtgärder som kan leda till allvarlig destabilisering av situationen, säger Dmitrij Peskov, talesperson för den ryska statsledningen.

Upptaget med Ukraina

Enligt Aleksandr Lavrentiev, Rysslands särskilda sändebud i de långdragna förhandlingarna om fred i Syrien, jobbar man hårt för att få Turkiet att avstå från en markoffensiv.

Ryssland har hjälpt den syriska Assad-regimen i Damaskus att klara sig genom inbördeskriget, men är numera alltmer upptaget med sig eget invasionskrig i Ukraina.

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och bedöms ha krävt närmare en halv miljon människors liv.

LÄS OCKSÅ: Fem punkter: Turkisk offensiv testar Sverige

LÄS OCKSÅ: Sveriges ambassadör uppkallad i Turkiet

LÄS OCKSÅ: Turkiskt hot om markoffensiv efter gränsattacker