Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

USA: Nya länder ges inreseförbud

Nordkorea läggs till på listan över länder där medborgarna omfattas av inreseförbud till USA. Den nya versionen riktar inte längre bara in sig på muslimskt dominerade länder.

USA:s president Donald Trump har skrivit under en ny version av det omdebatterade förbudet att resa in i USA, enligt AP.

"Att göra USA säkert är det jag prioriterar högst. Vi kommer inte att ta in människor i vårt land som vi inte kan granska ordentligt", twittrar presidenten.

Det tidigare förbudet riktades mot sex muslimskt dominerade länder. De länder som finns med på den nya listan är Nordkorea, Tchad, Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Venezuela och Jemen. Nordkorea, Venezuela och Tchad är tillagda. Sudan är borttaget, efter att på senare tid ha lovordats av USA för sitt arbete mot terrorism.

Få nordkoreaner

Inreseförbudet gäller helt eller delvis för ländernas medborgare. Ingen från nykomlingarna Nordkorea eller Tchad får resa in i USA, medan det för Venezuela enbart gäller en lång lista myndighetsanställda med familjer.

"Nordkorea samarbetar inte alls med USA:s regering och lever inte upp till kraven på att ge den information som behövs", står det i tillkännagivandet om det nya förbudet.

En talesperson från den amerikanska regeringen medger dock att det är väldigt få nordkoreaner som reser till USA i dag.

Förbudet gäller samtliga medborgare i Iran, Libyen, Somalia, Syrien och Jemen.

Urvalet av länder baseras på en granskning av högriskländer gjord av det amerikanska departementet för inrikes säkerhet. Irak lever inte upp till kraven, men eftersom landet är en nära allierad till USA med många amerikanska soldater på plats hamnar det inte på listan. Irakier på väg in i USA kommer däremot att granskas hårdare.

I oktober

Den första versionen av förbudet, undertecknat i januari, gav upphov till protester och kaos på flygplatser runt om i USA och i världen. Syftet var enligt Trump att hindra islamistiska terrorister från att komma in i USA. Förbudet stoppades sedan av flera domstolar.

Trumps regering ersatte därefter den första versionen med en ny presidentorder i mars, som också den utlöste protester. Även det förbudet stoppades i flera domstolar, men fick ändå införas. Först i oktober skulle USA:s högsta domstol pröva om det strider mot konstitutionen. Vad som händer med den prövningen nu är oklart.

Det nya förbudet är tänkt att träda i kraft den 18 oktober. Det finns ingen sluttid för inresereglerna. Länder som förbättrar säkerheten kan däremot tas bort från listan framöver, enligt USA.