USA: Nödläge i Islamiska statens ”huvudstad”

Islamiska staten har utlyst ”nödläge” i sin självutnämnda huvudstad Raqqa i Syrien. Det uppger USA:s militär enligt amerikanska medier.

ANNONS
|

Amerikansk militär följer noga vad Islamiska statens företrädare skriver på sociala medier, och uppger nu att rörelsen snart tror sig hamna under belägring. Raqqa har varit Islamiska statens starka fäste och de facto huvudstad sedan 2014.

– Vi har sett den här deklarationen om nödläge i Raqqa, vad det nu betyder, säger Steve Warren, talesperson för den amerikanskledda koalitionen som bekämpar Islamiska staten i Syrien och Irak enligt CNN.

– Vi vet att fienden känner sig hotad, precis som de borde, fortsätter han.

Enligt Steve Warren har oppositionsstyrkor vunnit mark både öster och väster om Raqqa, och kan nu mobilisera allt större styrkor i området.

ANNONS

Den brittiska tidningen The Independent skriver att IS nu börjat omgruppera sina styrkor inne i staden, täcka över sina militärfordon och förstärka sina förråd i underjordiska bunkrar. Militärtalespersonen Steve Warren säger att det tyder på att IS förbereder sig på att bli attackerade.

Att befria Raqqa, där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi enligt The Independent tros befinna sig, ses som nyckeln till att försvaga den militanta islamiströrelsen.

Enligt CNN är amerikansk militär inte säker på att al-Baghdadi befinner sig i Raqqa, men har det som arbetshypotes. Samtidigt undersöker man noga alla underrättelser om att han skulle befinna sig någon annanstans.

En anonym armékälla säger till CNN att al-Baghdadi är ”extremt försiktig” när det gäller den personliga säkerheten, men att USA fortsätter jakten på honom. Men även om man lyckas få tag på honom, död eller levande, tror man inte att det i sig försvagar IS. Andra ledare är redo att kliva in i al-Baghdadis ställe, säger den anonyma källan.

ANNONS