Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s försvarsminister James Mattis under en presskonferens tillsammans med Makedoniens premiärminister Zoran Zaev i Skopje.

USA: Moskva påverkar Makedoniens omröstning

Tonläget mellan USA och Ryssland trappas upp inför Makedoniens folkomröstning om huruvida landet ska byta namn. Ett namnbyte skulle kunna bana väg för att Makedonien blir medlem i både EU och Nato.

USA:s försvarsminister James Mattis anklagar Ryssland för att försöka påverka utgången i den nära förestående folkomröstningen i Makedonien, där befolkningen ska ta ställning till huruvida landet ska byta namn till Norra Makedonien eller inte.

Mattis befinner sig för närvarande på besök i Skopje för att diskutera hur de två länderna kan samarbeta i frågor rörande cybersäkerhet.

- Vi vill inte se att Ryssland gör samma sak där (i Makedonien) som de har gjort i så många andra länder, säger Mattis, bland annat med hänvisning till Rysslands misstänkta inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Medlemskap i Nato

Att frågan om namnbytet engagerar Washington är inte speciellt märkligt om man beaktar vad som ligger i potten. Ett nytt namn är nämligen en förutsättning för att Makedonien ska kunna ansöka om medlemskap i såväl EU som Nato.

Natoplanerna är dock inget som välkomnas av Ryssland. Landets ambassadör i Skopje har tidigare sagt att Makedonien skulle kunna komma att bli ett "legitimt mål" om relationen mellan Ryssland och Nato försämras ytterligare.

Folkomröstningen, som hålls 30 september, sker mot bakgrund av en långdragen konflikt mellan Makedonien och Grekland. Många greker, men inte alla, anser att namnvalet innebär ett anspråk på det grekiska landskapet med samma namn. I juni i år slöt till slut Aten och Skopje ett avtal om namnbyte som befolkningen i Makedonien nu ska ta ställning till.

Utvisade diplomater

I juli utvisade Grekland två ryska diplomater och nekade ytterligare två personer från att resa in i landet efter anklagelser om att dessa hade försökt muta tjänstemän och underblåst demonstrationer som genomfördes i syfte att skrota avtalet om namnbytet som ingåtts mellan Grekland och Makedonien.

Ryssland nekade till anklagelserna och svarade med att i sin tur utvisa två grekiska diplomater.