Ultimatum till Iraks kurder

Irakiska Kurdistan har med all sannolikhet röstat ja till självständighet. Kurdernas regionale president har utropat seger. Samtidigt har alla parter höjt insatserna. Iraks regering ger det kurdiska självstyret i norr ultimatum och presidenten i grannlandet Turkiet hotar med repressalier om kurderna bryter sig loss från Bagdad.

ANNONS
|

Fyrverkerier och färgsprakande flaggor lyste upp staden Arbil när kurderna firade en generationslång dröm som gått i uppfyllelse – möjligheten att få vara med och tycka till om den egna framtiden.

Folkomröstningen är inte bindande och företrädare för det kurdiska styret (KRG) har sagt att man hoppas på en öppen och fredlig dialog med Bagdad. Men Iraks premiärminister Haider al-Abadi – som anser att omröstningen strider mot konstitutionen – har redan gjort klart att han inte tänker diskutera frågan med KRG.

På tisdagskvällen gav han det kurdiska självstyret i norr en tidsfrist på tre dygn: dessförinnan måste kurderna ge upp kontrollen över flygplatserna, rapporterar flera nyhetsmedier.

ANNONS

I förra veckan bad Iraks regering omvärlden att stoppa direktflygningar till den kurdiskkontrollerade delen av Irak. Bara Iran hörsammade regeringens begäran, men beslutet att rösta om självständighet har mötts av omfattande kritik från i princip alla världens hörn.

Hotar strypa oljan

Många, däribland FN och USA, menar att folkomröstningen och dess konsekvenser riskerar att destabilisera situationen i Irak – och i hela regionen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är en av de mest högljudda kritikerna. Turkiet har länge varit norra Iraks främsta länk till omvärlden, men Erdogan oroas över att självständighetsivern ska sprida sig till den kurdiska befolkningen i Turkiet.

Erdogan har bland annat gjort klart att regeringen i Ankara när som helst kan stoppa de viktiga oljeleveranser som går från irakiska Kurdistan till de globala oljemarknaderna via Turkiet.

- Allt kommer att vara över när vi stänger av oljekranarna, alla (deras) intäkter kommer att försvinna och de kommer inte att ha någon mat när vi slutar köra våra lastbilar till norra Irak, sade Erdogan i ett tv-sänt tal enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Segertal i tv

Valdeltagandet i måndagens folkomröstning var 72 procent. 3,3 miljoner av närmare 4,6 miljoner röstberättigade valde att ta chansen och tycka till om framtiden, enligt valkommissionen i irakiska Kurdistan.

Den kurdiska tv-kanalen Rudaw rapporterar att en överväldigande majoritet, kanske över 90 procent, har röstat ja. Det officiella resultatet väntas under onsdagen, men Massud Barzani, regional president, har redan i ett tv-tal deklarerat att det blev ett ja till politiskt oberoende.

Barzani uppmanade i talet Iraks premiärminister att inte stänga dörren för dialog om kurdernas framtid.

Den turkiske presidenten hotar för sin del med att använda alla till buds stående medel – såväl sanktioner som militära medel – om han anser att det skulle behövas. Även om varningarna duggar tätt har Erdogan dock inte gett några närmare detaljer om sina eventuella planer för att straffa de irakiska kurderna.

TT

Fakta: Irakiska Kurdistan

Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50000 kvadratkilometer och där det bor över fem miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).

Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i angränsande Tamim (Kirkuk), Nineve (huvudstad Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.

Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.

Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.

Källa: Landguiden

ANNONS