Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia, t v, och Storbritanniens biträdande FN-ambassadör Jonathan Allen, t h. I mitten Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog som konstaterar att "bollen ligger hos ryssarna".

USA kräver aktion: "Ryssland ansvarigt"

Storbritannien tar krafttag mot Ryssland efter giftattacken på brittisk mark – och Ryssland hotar med vedergällning. USA kräver vid ett krismöte i FN:s säkerhetsråd att Ryssland hålls ansvarigt.

Enligt Theresa May finns det inga andra förklaringar än att Ryssland är skyldigt till giftattacken mot den tidigare dubbelagenten Sergej Skripal.

- Det här innebär en olaglig våldshandling av den ryska staten mot Storbritannien, säger hon i ett tal inför det brittiska parlamentet.

I säkerhetsrådets extrainsatta möte på onsdagskvällen fick Storbritannien stöd bland annat av Sverige och USA.

Kräver att rådet agerar

- USA tror att Ryssland är ansvarigt för attacken på två personer i Storbritannien med ett militärklassat nervgift, säger den amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley, och höjer krav på att säkerhetsrådet agerar mot Rysslands "brott".

Sverige ställer sig bakom kraven på att Ryssland ska förklara hur det sovjettillverkade Novitjok-giftet kunde användas mot ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter på brittisk mark.

Utrikesminister Margot Wallström har talat med sin brittiske motsvarighet Boris Johnson och uttryckt solidaritet.

"Från svensk sida har vi noterat premiärminister Theresa Mays bedömning att nervgiftet ifråga är av en typ som utvecklats som ett kemiskt vapen i Sovjetunionen och senare övertagits av Ryssland, och att rysk inblandning i dådet ter sig som högst sannolik", säger Wallström i ett skriftligt uttalande.

Sparkar ut diplomater

23 ryska diplomater ska ha lämnat Storbritannien inom en vecka, förklarade Theresa May i det brittiska parlamentet tidigare på onsdagen. Dessutom kapas de diplomatiska banden med Ryssland på högsta nivå – vilket bland annat innebär att en invit till den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att komma till London dras tillbaka.

- De har behandlat användningen av militärt klassat nervgift i Europa med sarkasm, förakt och trots, säger Theresa May.

- Många av oss såg på Ryssland efter Sovjet med hopp. Vi ville ha en bättre relation och det är tragiskt att president Putin har valt att agera på det här sättet, säger May.

Vissa ryska statliga tillgångar i Storbritannien kommer att frysas. Den brittiska kungafamiljen och ministrar kommer nu inte heller att resa till fotbolls-VM i Ryssland i sommar.

Utlovar motaktioner

Ryssland kräver att det läggs fram konkreta bevis för "påstådda ryska spår" vid giftattacken, säger FN-ambassadören Vassilij Nebenzia inför säkerhetsrådet.

Efter säkerhetsrådets möte konstaterade Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog att "bollen ligger hos ryssarna nu".

Det ryska utrikesdepartementet sade tidigare under onsdagen att Storbritannien söker konfrontation med Ryssland, samt att Sergej Lavrov aldrig accepterat någon inbjudan att komma till London.

Talmannen för det ryska federationsrådet, Valentina Matvijenko, säger till den statliga nyhetsbyrån Ria att landet kommer att svara "snabbt, hårt och på motsvarande sätt".

Sergej Lavrov sade tidigare under onsdagen att Storbritannien inte vänt sig till dem utan "iscensatt en politisk tillställning". Han har också hävdat att "anti-ryska aktörer" kan ligga bakom förgiftningen.

Den ryske handels- och industriministern Denis Manturov säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att alla kemiska vapen från Sovjettiden har förstörts.

Väljer bort rysk gas

Storbritannien kommer också att vända sig till andra länder för att köpa gas framöver, säger Theresa May. Den ryska gasjätten Gazprom aviserar på onsdagen att de kommer att flytta hundratals jobb från sina kontor i Europa – det största är i London – till Sankt Petersburg.

Den brittiska mediemyndigheten Ofcom har sagt att det kan bli aktuellt att stoppa den statliga ryska tv-kanalen Russia Today. Regeringen kommer inte att lägga sig i deras hantering, säger May.