Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

USA kan markera mot Putin - med trupper i Norge

Den norska regeringen överväger just nu ett förslag från USA. Den amerikanska militären vill placera en styrka med marinkårssoldater i Norge. Om förslaget blir verklighet skulle det innebära ett samarbete mellan de två Nato-länderna som kan sticka i ögonen på Ryssland.

Norge kan snart bli värdar åt en roterande trupp med amerikanska marinkårssoldater. Befälhavaren för de amerikanska marinkårsstyrkorna i Europa har bekräftat att en förfrågan har skickats till norska regeringen, skriver CNN.     

– Om den godkänns av norska regeringen, kommer marinkårens närvaro i Norge att öka Natos förmåga att snabbt mobilisera i norra Europa, säger generalmajor Niel E. Nelson, från amerikanska marinkåren till CNN.

Förslaget kommer samtidigt som spänningarna mellan USA och Ryssland har ökat i och med den förmodade ryska inblandningen i Syrien och i hackerattacker mot USA.

Övade tillsammans tidigare i år

Efter Rysslands annektering av Krim 2014 har Natoländerna och USA ökad sin närvaro i Europa. Till exempel med ökad militär närvaro i Polen och de baltiska länderna. Tidigare i år övade amerikansk militär i Norge tillsammans med förband från andra Nato-länder. Den norska regeringen ska nu ta ställning till det nya amerikanska förslaget.

– Vi måste låta den norska regeringen ta ett beslut innan vi kan diskutera mer detaljer, säger generalmajor Niel E. Nelson till CNN.

Samtal förs på militär nivå

I ett uttalande säger Lars Gjemble från det norska försvarsministeriet att USA är en nära allierad till Norge. Hur försvarssamarbetet kommer se ut mellan länderna är något som man ständigt fortsätter att diskutera, Gjemble menar att en roterande trupp med amerikanska marinkårssoldater skulle kunna vara ett möjligt alternativ.

– Även om samtal förs på militär nivå måste även den politiska processen ha sin gång, säger Lars Gjemble i uttalandet. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.