Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn som får en spruta i armen.
Redan nästa vecka kan USA komma att erbjuda vaccin till barn mellan fem och elva år. Bild: Gorm, Kallestad

USA kan börja vaccinera femåringar redan nästa vecka

Redan nästa vecka kan barn mellan fem och elva år börja vaccineras mot covid-19 i USA. Detta efter ett beslut från det amerikanska läkemedelsverket som fattades under tisdagen.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA:s rådgivande panel har på tisdagen röstat för att rekommendera användningen av Pfizer Biontechs coronavaccin även till barn mellan fem och elva år gamla, rapporterar New York Times.

Enligt rekommendationen kommer vaccinet att ges i två doser med tre veckors mellanrum, och det avgörande beslutet ligger nu hos den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC. De väntas ge beslut under nästa vecka, och om de följer rekommendationen kan femåringar alltså komma att erbjudas vaccin redan samma vecka.

LÄS MER: USA:s tidigare utrikesminister död i corona

LÄS MER: Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

”Frågan är när man vet tillräckligt”

FDA:s rekommendation utgår enligt tidningen från det faktum att covid-19 nu är en av de tio största dödsorsakerna för barn mellan fem och elva år. Tusentals amerikanska barn mellan fem och elva år har tvingats vårdas på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19 och nära hundra av dem har dött till följd av sjukdomen.

Inför omröstningen ifrågasatte dock företrädare för FDA huruvida alla barn i åldersgruppen behöver erbjudas vaccin eller om det endast borde begränsas till de som löper hög risk att drabbas av svår covid-19, vilket en av paneldeltagarna, läkaren Paul Offit vid Children's Hospital of Philadelphia bemötte:

– Frågan är när man vet tillräckligt. Och jag tror att vi säkert vet att det finns många barn mellan 5 och 11 år som är mottagliga för denna sjukdom som mycket väl kan vara sjuka och blir inlagda på sjukhus eller dör av den, sa han enligt New York Times.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.