Michelle Bachelet, Chiles tidigare president, är tillträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter inom FN samt ordförande för det Internationella partnerskapet för kvinnors, ungdomars och barns hälsa (PMNCH).
Michelle Bachelet, Chiles tidigare president, är tillträdande högkommissarie för mänskliga rättigheter inom FN samt ordförande för det Internationella partnerskapet för kvinnors, ungdomars och barns hälsa (PMNCH).

USA i ny attack mot FN

Bara två månader efter USA:s reträtt ur FN:s människorättsråd stryper Washington DC bidraget till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

ANNONS
|

Bachelet, som börjar sitt nya arbete den 1 september, förutspår att uppdraget blir utmanande då det ska utföras i en "komplex tid" då mänskliga rättigheter diskuteras och ifrågasätts i många delar av världen.

- Det är ett väldigt viktigt uppdrag. I nuläget kan jag bara säga att jag är helt och fullt engagerad och ska göra mitt bästa, säger hon till TT.

ANNONS

Diskussion med USA?

Det var president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton som häromdagen meddelade att bidraget till den Genèvebaserade högkommissarien kommer att upphöra. USA ska räkna ut hur mycket av dess årliga FN-budget som går till högkommissarien samt till FN:s människorättsråd och minska bidraget med den summan, säger Bolton i en intervju med nyhetsbyrån AP som bland annat återges av tidningen The New York Times.

I juni skapade USA stora rubriker när landet drog sig ur FN:s 47 nationer starka människorättsråd. Då angavs partiskhet i Israel-Palestinafrågan som ett skäl av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

"Prata med alla"

Bolton motiverar inte exakt varför USA även stryper bidragen till högkommissarien, till vardags kallad FN:s MR-chef, men det är väl känt att Donald Trump är kritisk till FN och multilateralism i stort. Och den utrikespolitiske höken Bolton har ett förflutet som FN-ambassadör, men har sagt att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan i New York blev tio våningar kortare.

Bachelet, som är i Stockholm för ett styrelsemöte med Internationella partnerskapet för kvinnors, ungdomars och barns hälsa (PMNCH) där hon är ordförande, säger diplomatiskt att hon gärna vill ha en diskussion med amerikanska företrädare.

- Jag vill prata med alla medlemmar… Jag ska göra mitt bästa och tala med alla länder så att vi kan fortsätta att förbättra de mänskliga rättigheterna i världen.

ANNONS

Höja rösten

Men först ska Bachelet ha ett överlämningssamtal med den avgående högkommissarien, jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein som hon har mött tidigare och beskriver som en "tapper och modig" man.

Den frispråkige al-Hussein har under tiden som MR-chef varit starkt kritiskt mot USA:s president. Och i intervjuer inför sin avgång har han varnat för att de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet har för mycket makt, något som kan komma att orsaka en "FN-kollaps", rapporterar bland andra tv-kanalen ABC. Han har även sagt att hans efterträdare måste vara redo höja rösten mot regeringar.

Det verkar Bachelet – som tidigare i livet arbetade som barnläkare, som satt fängslad under diktatorn Augusto Pinochets styre och som under sin tid som president stärkte aborträtten i Chile – vara redo att göra.

- Jag kommer alltid att föra fram saker på mitt eget sätt. Men nu ska jag lyssna på den avgående högkommissariens tankar och rekommendationer, säger hon.

TT

Bakgrund: FN:s nye MR-chef Michelle Bachelet

Michelle Bachelet har varit Chiles president i två omgångar 2006-2010 och 2014-2018. Hon har även varit landets försvarsminister och hälsominister, barnläkare, chef för FN-organet UN Women samt suttit i fängelse för sitt motstånd mot Chiles tidigare diktator Augusto Pinochets styre.

Den 10 augusti röstade FN:s generalförsamling ja till Bachelet som ny högkommissarie för mänskliga rättigheter. Hon tillträder den 1 september och blir då FN:s högste ansvarige för frågor rörande organisationens arbete med mänskliga rättigheter. Hon blir också chef för den byrå inom FN:s sekretariat som brukar kallas MR-kontoret, men som egentligen heter Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR). OHCHR har representation i 47 länder och sitt huvudkontor i Genève.

Bachelet har även flera andra internationella uppdrag. Hon besökte i dagarna Sverige för ett styrelsemöte med Internationella partnerskapet för kvinnors, ungdomars och barns hälsa (PMNCH), där hon är ordförande. PMNCH samlar över 1000 medlemsorganisationer världen över och arbetar bland annat med att säkerställa att färre kvinnor och barn dör i världen. Kvinnors rätt till sexuell reproduktiv hälsa, inklusive laglig abort, står också på agendan.

I ett samtal med TT framhåller Bachelet vikten av att regeringar i världen börjar räkna på vad det kostar att inte agera, till exempel kostnaderna för sjukvård om man inte inför ett visst vaccin eller ger kvinnor tillgång till preventivmedel.

ANNONS