Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rättegången i Pyongyang i mars 2016 var sista gången som den amerikanske studenten Otto Warmbier sågs offentligt – tills det att han återvände till USA i koma.

USA hoppas på Kinas hjälp med Nordkorea

Nordkorea väntas stå överst på agendan när USA i dag tar emot kinesiska företrädare i Washington. Mötet sker i skuggan av den amerikanske studenten Otto Warmbiers död, efter 18 månader i nordkoreansk fångenskap.

- Det som hände med Otto är fullständigt skandalöst. Det borde aldrig få hända. Och ärligt talat så tror jag att utgången hade blivit väldigt annorlunda om han hade kommit hem tidigare, säger president Donald Trump i Vita huset.

Regeringen kommer att fortsätta att sätta "ekonomisk och politisk press" på Nordkorea, tillsammans med USA:s allierade och Kina, "för att ändra på beteendet och regimen", säger Vita husets talesperson Sean Spicer.

Trump twittrade under tisdagen att han uppskattar president Xi Jinpings försök "att hjälpa till med Nordkorea". "Det har inte hjälpt. Men jag vet i alla fall att Kina försökt!".

"Frustrerad"

- Jag tror att han är frustrerad. Han vill signalera till andra att han förstår att det inte fungerar och försöker försvara sig själv, säger Christopher Hill, USA:s tidigare Sydkoreaambassadör, till MSNBC enligt Reuters.

Uttalandet lär öka pressen inför onsdagens möte i Washington, då utrikesminister Rex Tillerson och försvarsminister James Mattis tar emot Kinas generalstabschef Fang Fenghui och landets högst uppsatta diplomat, statsrådet Yang Jiechi.

- Trump förväntar sig att Kina ska göra någonting. Men det finns en risk att han så småningom inser att Kina inte vill – eller anser sig kunna – agera i den grad som USA förväntar sig. Därför finns en risk att det leder till grusade förhoppningar och missnöje från amerikanskt håll, sade Jerker Hellström, som är säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT i går.

Ingen obduktion

Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete efter att ha anklagats för att ha stulit en propagandaskylt från ett hotell under en gruppresa i början av 2016. Han avled i måndags, kort efter att han släppts av "humanitära skäl" och flugits hem till USA. Han var då i koma och läkare kunde konstatera att han hade omfattande hjärnskador.

Familjen vill inte att 22-åringens kropp ska obduceras, utan läkare har endast gjort en utvändig undersökning. Enligt läkare går det ännu inte att dra några säkra slutsatser om orsaken till hans död.

På torsdagen kommer en öppen begravningsceremoni att hållas på Wyoming High School i Cincinnati, där Otto Warmbier tidigare studerat.