USA:s ambassad på Kuba, där det så kallade Havannasyndromet hos amerikanska tjänstemän först upptäcktes 2016.
USA:s ambassad på Kuba, där det så kallade Havannasyndromet hos amerikanska tjänstemän först upptäcktes 2016. Bild: Desmond Boylan

USA: Havannasyndromet förmodligen inte fientligt orsakat

Det omskrivna Havannasyndromet som drabbat amerikanska tjänstemän på ambassader runt om i världen är förmodligen inte orsakat av någon ovänlig främmande makt. Det slår flera amerikanska myndigheter fast i en rapport. Men osäkerheten är fortfarande stor, rapporterar BBC.

ANNONS
|

Det så kallade Havannasyndromet började märkas av 2016 på den amerikanska ambassaden i Havanna på Kuba. Tjänstemän på ambassaden upplevde symtom så som yrsel, huvudvärk, och smärtsamma ljud i öronen. Händelsen blev omskriven och misstankarna riktades då snabbt mot något form av sabotage från främmande makt.

Sedan dess har amerikanska tjänstemän på ambassader i andra delar av världen, som i Genève, Wien och Berlin, upplevt liknande problem. Men orsaken bakom Havannasyndromet har fortsatt att gäcka amerikanska myndigheter.

I onsdags presenterade kontoret för USA:s nationella underrättelsechef (ODNI), en utvärdering som reflekterade sju olika amerikanska myndigheters analyser av Havannasyndromet. Utvärderingen rörde 1 500 ”ovanliga hälsoincidenter” som drabbat personal i 90 olika länder, rapporterar BBC.

ANNONS

Osäkra rapporter

Fem av de sju myndigheterna som ingick i den amerikanska utvärderingen har kommit fram till att ”tillgängliga uppgifter konsekvent pekat emot att några av USA:s fiender skulle orsaka de inrapporterade incidenterna” och att det är ”väldigt osannolikt” att en fientlig främmande makt skulle ligga bakom Havannasyndromet.

Samtidigt har flera myndigheter skickat med brasklappar i sina rapporter om att man är olika säkra på sina uppgifter. Flera myndigheter menar på att de är ”hyfsat säkra” på sina uppgifterna. Samtidigt har en av de inblandade myndigheterna uppgett att det är ”osannolikt” att främmande makt ligger bakom syndromet, men att man upplever de tillgängliga uppgifterna som dåliga för att göra en relativt säker utvärdering.

– Den här boken kommer aldrig stängas helt, säger Ned Price, talesperson för det amerikanska försvarsdepartementet på en pressträff där rapporten om Havannasyndromet kom på tal.

– En utvärdering som den här är en utvärdering baserad på den bästa informationen som vi har vid en angiven tid, säger han och lägger till att eventuell ny information om Havannasyndromet kommer att vara en faktor i nya utvärderingar om fenomenet.

LÄS MER:Vicepresident Harris sinkad av "hälsoincident"

LÄS MER:Tysk polis utreder ljudattack mot amerikanska ambassaden

LÄS MER:Havannasyndrom – nu även i Wien

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS