Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En amerikansk affisch där en belöning utlovas till den som hjälper till att få Hamza bin Ladin gripen.

USA: Grip bin Ladins kronprins i al-Qaida

Han kallas "kronprinsen av jihad", är Usama bin Ladins son och är en ledargestalt inom ett nätverk av terrorister. Nu erbjuder USA en miljon dollar till den person som kan ge upplysningar om var Hamza bin Ladin gömmer sig.

Usama bin Ladin, som låg bakom terrordåden i USA den 11 september 2001, dödades av amerikanska styrkor 2011 i Pakistan. Hamza har gått i sin fars fotspår som en av ledarna inom terrornätverket al-Qaida.

"Han har publicerat ljud- och filminspelningar på nätet där han uppmanar sina anhängare att utföra attacker mot USA och deras allierade i väst. Han har hotat med hämndattacker mot USA för att hans far dödades av amerikanska militära styrkor", uppger det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

"Ättling till profeten"

Hamza bin Ladin är son till faderns tredje hustru Khairiah Sabar, en saudisk kvinna född 1950, vars familjehärkomst påstås kunna spåras till profeten Muhammed. Vissa bedömare tror att giftermålet med Sabar var strategiskt i syfte att sonen lättare skulle nå en hög position inom terrorrörelsen, och ha möjlighet att utropa ett framtida kalifat.

- Det är många som hävdar att de är ättlingar till profeten. Det har IS-ledaren Abu Bakr al-Bagdhadi också gjort. Men oavsett om det stämmer eller inte är det en viktig markör som ger den här personen en ställning, säger Hans Brun, terrorexpert och analytiker vid Försvarshögskolan, till TT.

Men att al-Qaida skulle utropa ett kalifat är ingenting som är nära förestående, enligt Brun.

- al-Qaida kommer att utropa ett kalifat när de anser att fienden är besegrad, inte innan dess. Det är en lång väg dit. al-Qaidas ledning har alltid varnat IS och dess föregångare att utropa kalifatet för tidigt. Gör man det blir man bara besegrad anser de, och det är precis vad som har hänt, säger han.

Okänt var han är

Det har spekulerats i flera år om var den forne al-Qaida ledaren Usama bin Ladins son, Hamza bin Ladin befinner sig. Det har sagts att han setts i Pakistan, i Afghanistan och att han suttit i husarrest i Iran.

Nu hoppas USA att en ersättning på en miljon dollar ska leda till att de hittar honom. Samtidigt häver Saudiarabien Hamza bin Ladins medborgarskap, meddelar inrikesdepartementet enligt nyhetsbyrån AFP.

TT: Kan man tänka sig att bin Ladin utses till en framtida kalif?

- Hamza bin Ladin är på väg att bli en viktig ledare inom den jihadistiska miljön. Han kommer att spela en stor roll framöver. Både i sin roll som ättling till profeten – som vi inte vet om det är sant. Men också som Usama bin Ladins son, säger Brun.

Han vill inte spekulera vidare om vad som kan ske framöver vad gäller bin Ladin, men tillägger:

- Det är två facklor han bär vidare där. Det är en viktig symbolik, precis som i andra politiska miljöer.

Hamza bin Ladin uppskattas vara mellan 30 och 33 år gammal.