Hundratals beväpnade församlingsmedlemmar utbytte eller förnyade sina äktenskapslöften i Hyung Jin Moons församling i Pennsylvania.
Hundratals beväpnade församlingsmedlemmar utbytte eller förnyade sina äktenskapslöften i Hyung Jin Moons församling i Pennsylvania.

USA-församling hyllade omstritt vapen

En religiös ceremoni i en avknoppning av den så kallade Moonsekten i Pennsylvania fick en närliggande skola att stänga för dagen. Anledningen: Hundratals beväpnade församlingsmedlemmar iförda tiaror av plast och kronor av patronbälten.

ANNONS
|

Merparten av ceremonierna i kyrkan i Newfoundland, Pennsylvania, hörde inte till ovanligheterna. De närvarande paren inmundigade heligt vin och utbytte eller förnyade sina äktenskapslöften.

Men när kyrkans andlige ledare Hyung Jin Moon, även kallad Sean Moon, på onsdagen samlade sin församling gjorde han det med uppmaningen att var man och kvinna skulle ta med en AR-15, samma sorts halvautomatiska gevär som 19-årige Nikolas Cruz använde sig av när han dödade 17 människor vid en skolskjutning i Parkland, Florida, den 14 februari.

Säkrade och oladdade vapen

För Hyung Jin Moon och hans församling, en avknoppning från fadern Sun Myung Moons rörelse Moonsekten, representerar vapnet en biblisk maktsymbol: järnstaven i Uppenbarelseboken.

ANNONS

Moon bad förvisso alla närvarande att säkra sina vapen och se till att de var oladdade, men det räckte inte för att förmå en närliggande grundskola att hålla öppet samtidigt som ceremonin ägde rum.

Utanför kyrkan samlades även ett litet antal demonstranter som höll upp plakat med budskap som "Dyrka gud, inte vapen" och "Gud välsignar inte vapen".

Beskrivs som homofobisk

Hyung Jin Moons kyrka predikar ett budskap om att församlingsmedlemmarna är "envåldshärskare" över sina familjer, och att deras tro och anhöriga bör försvaras med böner och väpnat våld. Moon den yngre beskrivs även som homofobisk och nära extremhögern på den politiska skalan av den ideella människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center som specialiserar sig på rasism och hatbrott.

Fakta: Moonsekten

Moonsekten, eller Moonrörelsen, även Familjefederationen för världsfred och enighet och Enighetskyrkan, grundades 1954 i Sydkorea Av Sun Myung Moon.

Den kom till Sverige 1969.

Sekten är omtalad för sina massbröllop där paren väljs av pastorn, inte sällan kort före vigseln.

Rörelsen utvecklades senare till ett affärsimperium. Den har också anklagats för att hjärntvätta sina medlemmar.

Hyung Jin Moon är Sun Myung Moons yngste son, och utsågs till sin faders efterträdare som ledare för Familjefederationen för världsfred och enighet 2009.

Efter faderns död 2012 lämnade Hyung Jin Moon sin position och startade sin avknoppning i Pennsylvania tillsammans med sin hustru Yeon Ah Lee Moon.

ANNONS