Kampanjretorik och populism fanns med i Donald Trumps första tal som USA:s president, enligt USA-experten Erik Åsard.
Kampanjretorik och populism fanns med i Donald Trumps första tal som USA:s president, enligt USA-experten Erik Åsard.

USA-expert: Populistiskt Trumptal

Donald Trumps första tal som USA:s president präglades bland annat av valkampanjretorik, en populistisk ton och patriotism, anser USA-experten Erik Åsard.

ANNONS
|

En sak som slog Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, var att Donald Trump talade som under presidentvalskampanjen.

- Genom sloganfraserna som han använde sig av, som "make America great again". Det är lite ovanligt, för normalt när man har svurits in som president så ska man höja sig över det politiska spelet.

Talet var också populistiskt, anser Åsard.

ANNONS

- Det var en populist som talade. Han pratade om att den här dagen innebär att makten ska föras över från politikerna till folket. Det var många referenser till att folket ska få tillbaka makten och det är väldigt typiskt när det gäller populister.

"Amerika först"

Enligt Åsard fanns även patriotismen närvarande.

- Amerikanerna använder den termen, och där är det en positiv term till skillnad från i Europa.

Amerika först. Det var ett annat tydligt budskap från Donald Trump i talet, tycker Björn Ottosson, USA-kännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

- Han pratar explicit om protektionism som en väg till ekonomiskt välstånd för amerikanerna.

"Utrota terrorism"

Trump för också fram att USA inte ska involvera sig i andras affärer utan i stället fungera som ett exempel, enligt Ottosson. Men samtidigt sade Trump att landet ska utrota den radikala islamistiska terrorismen från jordens yta.

ANNONS

- Det har varit en tvetydighet genom hela kampanjen, blandningen av isolationism och den hårda retoriken kring muslimsk terrorism. Men exakt vad det betyder i konkret politik är väldigt oklart, säger Ottosson.

I sin bedömning av Trumps tal noterar medierådgivaren Paul Ronge väldigt lite av försök till att andas samförstånd och enighet. Både utrikes- och inrikespolitiskt är den nye presidenten hård i sin retorik, enligt Ronge.

- Symbolen i det här talet är en knuten näve. Det är kamp, säger han.

ANNONS