Kim Jong-Un och president Donald Trump signerar ett dokument i Singapore.
Kim Jong-Un och president Donald Trump signerar ett dokument i Singapore.

USA-expert: Historisk bedrift

För en gångs skull gör president Trump rätt i att använda superlativ, säger USA-forskaren Frida Stranne, efter underskriften i Singapore. Nu återstår frågan om vad Trumpadministrationen har erbjudit Nordkorealedaren.

ANNONS
|

En oerhörd bedrift. Det kallar Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, det faktum att Kim Jong-Un och Donald Trump så snabbt kunnat mötas kring en målbeskrivning och skriva under ett gemensamt dokument.

- Speciellt eftersom det bara var månader sedan ett ordkrig pågick mellan de båda, säger hon.

Hon bedömer att det dokument som de båda ledarna skrivit under i Singapore är någon form av intentionsförklaring inför fortsatta förhandlingar.

ANNONS

- Med en målbild om nedrustning och möjligheter för Nordkorea att kunna utvecklas ekonomiskt. Men vad jag har förstått är dokumentet bara ett blad långt.

Superlativ på sin plats

Donald Trump verkade mycket nöjd efter samtalet med Nordkoreas ledare, tycker hon.

- Men det är inte särskilt förvånande, sådant är Trumps sätt att uttrycka sig. Han använder superlativ i alla sammanhang, men den här gången har han rätt.

Under presskonferensen som utlovas till klockan 10 svensk tid tror Frida Stranne att fler detaljer kommer att presenteras om vad parterna enats kring. En fråga som då är av stort intresse är vad Kim Jong-Un blivit lovad av USA i utbyte mot en kärnvapennedrustning.

- Det är det svåraste att förstå, vad som kan få Kim Jong-Un att gå med på de ovillkorliga krav som Trumpadministrationen säger att man ställer på fullständig kärnvapeknedrustning, säger Frida Stranne.

ANNONS

- Kärnvapen har varit Kim Jong-Uns säkerhetsgaranti.

TT

ANNONS