Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

USA drunknar i opiater – utredare efterlyser akut hjälp

Arbetsmarknaden och tillväxten i Trumps USA blomstrar. Samtidigt dog 60 000 människor i fjol av drogöverdoser. Opiatbruket har exploderat de senaste fyra åren. Men från Trumps håll är det just nu tyst.

Lagom till 50-årsdagen av Velvet Undergrounds klassiker Heroin, har bruket av den livsfarliga drogen och dess syntetiska varianter exploderat i USA. Drogöverdoser är numera den vanligaste dödsorsaken för amerikaner under 50 år och opiater står för två tredjedelar av de dödsfallen.

Heroin har funnits i mer än 100 år och mängden missbrukare har pendlat under årtiondena, men de senaste fyra åren har i USA inneburit aldrig tidigare sedd ökning av opiatmissbruk. Heroin är inte längre ensam bov, utan får sällskap av opiater som skrivs ut mot smärta, som exempelvis fentanyl.

Siffrorna är osäkra, men mellan 59 000 och 65 000 personer beräknas ha dött i USA under 2016 på grund av drogöverdoser. Tiotusentals av dem är människor som utvecklat ett opiatmissbruk efter att ha fått smärtstillande utskrivna mot olika skador och sjukdomar. Det är alltså inte bara heroinisten på gatan som syns i statistiken längre, utan även grannen mittemot som skadat ryggen.

Under crackepidemierna på 80- och 90-talen var det främst svarta amerikaner som drabbades. Svaret blev hårdare tag mot narkomaner. I opiatmissbruket är däremot den vita befolkningen hårdast drabbad.

– Just den här opiatepidemin har särskilt genomsyrat den vita medelklassen, och därför konceptualiseras problemet nu som en sjukdom i stället för brist på moral, säger psykiatrikern Anna Lembke till Vox.

Även om handfallenheten har varit stor kring hur de drabbade ska hjälpas ur sitt missbruk, har makthavare börjat vidta åtgärder lokalt.

Tar till extrema åtgärder

Undantagstillstånd brukar vanligtvis utfärdas vid naturkatastrofer, men i allt fler delstater har guvernörerna valt den attackmetoden mot opiatmissbruket. I Alaska har guvernören gått så långt att de till och med utfärdat katastroftillstånd. Syftet är att snabbt kunna omfördela resurser till och inom sjukvården. Arizonas guvernör Doug Ducey försatte sin delstat i undantagstillstånd redan i juni. Det skapar större möjligheter att exempelvis dela ut motgiftet naloxon och att snabbt utbilda läkare kring förskrivning av opiater, rapporterar Business Insider.

– I takt med att opiatöverdoserna och dödsfallen ökar i en alarmerande takt, måste vi skrida till handling. Det är dags att kalla det här för vad det verkligen är – ett nödläge, säger Doug Ducey i ett officiellt uttalande.

LÄS ÄVEN: Motgift mot överdos kan skrivas ut i Sverige

Vill se rikstäckande beslut

I våras tillsatte Trump en kommission som utreder hur krisen ska lösas. Häromdagen kom en rapport, där kommissionen uppmanar Trump att utfärda ett rikstäckande undantagstillstånd med anledning av opiatmissbruket. Kommissionen understryker dessutom vikten av behandling, snarare än bestraffning. Bara 10 procent av de behandlingscentrum som finns i USA, erbjuder läkemedel som metadon och buprenorfin för opiatmissbrukare. Det anses av kritikerna problematiskt att byta ut ett missbruk mot ett annat. Men kommissionen menar att tillgängligheten till medicinska substitut tvärtom måste öka.

Även om uppmaningarna i utredningen inte är kontroversiella, ligger de en bra bit från den agenda som Trump och hans administration tidigare drivit. Trumps föreslagna budget innehåller nedskärningar inom missbruksvården och justitieministern Jeff Sessions har förespråkat tuffare tag mot drogrelaterad brottslighet, snarare än behandlingsmöjligheter.

LÄS ÄVEN: Trump lovar slå mot mördarligan M-13: "Ska bort"

Experter menar att ett nationellt undantagstillstånd skulle skicka en viktig signal till såväl allmänheten som berörda myndigheter.

– Vad det verkligen handlar om är att rikta uppmärksamheten mot ämnet och att vara redo att agera, säger Michael Fraser, chef för den statliga myndigheten för folkhälsa, ASTHO.

Lättare pressa priser

Samtidigt skapar ett nationellt undantagstillstånd bättre förutsättningar för att faktiskt agera. Motgiftet naloxon kan rädda livet på den som tagit en överdos opiater, men en enda dos kostar uppemot 150 dollar. Enligt kommissionen vore det exempelvis möjligt att förhandla ner priset om Trump utlyste ett nationellt undantagstillstånd.

Det har nu gått fem dagar sedan kommissionens rapport. Men från Trumps håll är det ännu tyst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.