Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joe Biden under sitt tal vid det digitala vaccinmötet på onsdagen.  Bild: Evan Vucci
Joe Biden under sitt tal vid det digitala vaccinmötet på onsdagen. Bild: Evan Vucci

USA donerar ytterligare halv miljard vaccindoser

Den globala ojämlikheten i vaccintäckning är hög, något världsledare kritiserats för ju längre pandemin pågått.
Nu lovar USA:s president Joe Biden att landet ska donera ytterligare 500 miljoner doser till de länder som behöver det mest.

President Joe Biden kungjorde under onsdagen att USA ska dubblera sin upphandling av Pfizers covid-19-vaccin, i syfte att skicka dessa till mindre rika länder där vaccintäckningen fortfarande är låg, rapporterar Al Jazeera.

Löftet gavs under ett digitalt sammanträde, vid sidan av FN:s generalförsamling i New York, där representanter från flera av världens rikaste länder samlats för att bemöta tillgångsfrågan.

– Vi kommer inte lösa den här krisen med halvmesyrer. Vi måste slå på stort, och vi alla måste bidra – regeringar, den privata sektorn, samhällsledare och filantroper, sade presidenten under sitt tal.

Biden vädjade även till sina jämlikar att just donera doserna – inte sälja – till länder som fortfarande inte haft råd att köpa in de mängder som krävs.

LÄS MER: Besked: Troligtvis tredje dos av vaccin mot covid-19 nästa år

LÄS MER: Vaccinbluffare har försökt komma åt 170 miljarder

Läkare utan gränser: Välkommet, men mer krävs

Donationslöftet kommer i en tid där allt fler höjer sina röster om vaccinfördelningen i världen. Organisationen Läkare utan gränser anser att Bidens löfte är positivt, men att endast det inte kommer räcka för att ta oss ur pandemin.

– Varje dag ser vi människor i desperat behov av vaccin, inklusive sjukvårdspersonal och personer som tillhör riskgrupper, sade Carrie Teicher, USA-chef vid Läkare utan gränser, i ett uttalande tidningen tagit del av.

– Bara donationer är otillräckligt för att stoppa denna pandemi. Den stora majoriteten av alla imponerande donationslöften har inte blivit verklighet än – endast 15 procent av de drygt 1 miljard doser lovade hittills har nått Afrika, fortsatte Teicher.

Totalt har drygt 5,9 miljarder doser getts globalt sedan vaccinerna rullades ut. I och med det nya löftet åtar sig USA ensamt att donera minst 1,1 miljarder doser till behövande länder.

LÄS MER: WHO vill se vaccinmoratorium för rika länder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.