Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

USA-diplomater oroas över UD i fritt fall

Tomma stolar, urusel stämning och oro bland de anställda. Under Rex Tillersons ledning tycks det amerikanska utrikesdepartementet gå på tomgång – något som kan utmana USA:s ställning i världen.

När Donald Trump tillträdde som president gjorde han tidigt klart att det var militära muskler – inte diplomati – som var hans melodi. Vita huset har föreslagit neddragningar i budgeten på runt 30 procent och veteraner inom diplomatkåren har beskrivit det som att utrikesdepartementet är under attack.

Samtidigt kritiseras utrikesminister Rex Tillerson för att isolera sig på sitt kontor och utestänga karriärdiplomater från viktiga beslut.

Det finns en motsättning mellan vad Trump vill göra och vad de traditionella diplomaterna vill göra och hur de brukar arbeta. Trump har varit väldigt kritisk mot den traditionella utrikespolitiken och vill lägga om den, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.
 

Låg moral

De senaste veckorna har amerikanska medier fyllts av rapporter om kaos och låg moral bland UD-tjänstemännen. Många av källorna är anonyma, men The New York Times har talat med flera personer som har lämnat myndigheten och som öppet uttrycker sin kritik.

Nancy McEldowney, som var chef för utbildningsenheten FSI fram till det att hon nyligen gick i pension, beskriver en "giftig, orolig miljö och organisation". Den tidigare Qatarambassadören Dana Shell Smith anser det mest slående vara det "fullkomliga och absoluta föraktet för vår kompetens" och den tidigare Tunisienambassadören Jake Walles säger att det handlar om "en långsam upplösning av institutionen".

Därtill har Trump och Tillerson uttryckt olika åsikter om att USA drar sig ur Parisavtalet, om kärnvapenavtalet med Iran och den saudiskledda blockaden av Qatar. Vita huset har också lagt sig i Tillersons val av personal samtidigt som Trumps svärson och topprådgivare Jared Kushner klivit in i högprofilerade frågor, som Mellanösternkonflikten.
 

Avvisar rykten

Tillerson har sagt att hans tidigare jobb som chef för energijätten Exxon var mycket enklare – men han har också avvisat envisa rykten om att han tänker slänga in handduken.

- Tillerson märker vad många har märkt som jobbar i Trumps närhet, att det är presidentens ord som gäller och att man går inte emot honom. Det blir svårt för Tillerson att driva utrikespolitik, säger Blanck.

Nuvarande och tidigare diplomater har i amerikanska medier uttryckt att Trumps regering med osammanhängande politik och misslyckanden med att tillsätta ett stort antal befattningar inom utrikesdepartementet äventyrar USA:s diplomati och roll i världen.

USA kan utmanas

Avsaknaden av en tydlig utrikespolitisk strategi och oerfarna personer på viktiga positioner riskerar att leda till att andra länder försöker utmana USA, enligt USA-forskaren Frida Stranne.

"Om Washington uppfattas som inkompetent och utan en enhetlig linje kan andra aktörer bli mer benägna att ta större plats i olika sammanhang" skriver Stranne, kopplad till Högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, i en kommentar till TT.

Ur amerikansk synvinkel är oron befogad, eftersom landets styrkeposition utmanas av illa fungerande strukturer och dåligt ledarskap, enligt Stranne.

"USA är den i särklass starkaste supermakten som världen haft men man har på olika sätt tappat i både anseende och strategisk styrka sedan Irakkriget. Det är många i DC som under lång tid har oroats över att man befinner sig i en nedåtsluttande kurva. Med Trump som president har både den oron och de faktiska skälen till detta fördjupats" skriver hon.