Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Amerikanska USS Mason undgick att träffas av robotattackerna i Röda havet. Arkivbild.

USA bombar mål i Jemen

USA har genomfört sin första direkta militära aktion mot de Iranstödda huthirebellerna i Jemen. Som ett svar på robotattackerna mot ett amerikanskt marinfartyg bombades i natt tre radarstationer i huthikontrollerat område, enligt Pentagon.

Enligt Pentagon utfördes flyganfallen i "självförsvar" mot tre radaranläggningar i Jemen. Anfallen hade godkänts av president Barack Obama och är Washingtons första direkta militära aktion mot Huthirebellerna i konflikten i Jemen.

I söndags utsattes USS Mason för ett robotanfall men angreppet missade målet och träffade i stället i vattnet i närheten av jagaren. Pentagon uppger att Mason attackerats minst två gånger till, varar en gång under onsdagen.

– USA kommer att svara på ytterligare hot mot våra fartyg och kommersiell trafik, när så är lämpligt, säger talespersonen Peter Cook.

Avfyrade Tomahawk-robotar

Enligt Reuters genomfördes de amerikanska bombningarna från USS Nitze omkring klockan 03 i natt, svensk tid. Kryssningsrobotar av typen Tomahawk avfyrades mot de tre radarstationerna, vid Röda havets kust.

Radaranläggningarna har, enligt Pentagon, använts vid de minst tre misslyckade robotattackerna mot USS Mason. Huthirebellerna förnekar dock att de genomfört attackerna, enligt ett uttalande till den rebellkontrollerade nyhetsbyrån Saba, skriver AFP.

Humanitär katastrof

Jemen är hårt drabbat av inbördeskrig. 

Under senare delen av 2014 utbröt hårda inbördesstrider i huvudstaden Sanaa när en Iranstödd rebellgrupp kallad Houthis inledde en offensiv från de norra delarna av landet. De tog över stora delar av huvudstaden och satte den nye presidenten i husarrest. Sedan dess har inbördeskrig rasat.

I början av 2015 inledde Saudi Arabien, med stöd av tio andra länder, flyganfall mot Houthirebellerna.

Den humanitära situationen i landet är katastrofal, och flyganfallen har drastiskt förvärrat det redan desperata läget.

Enligt FN har hundratusentals människor drivits på flykt.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.