En man samlar koppar i en sönderbombad marknad i Nikopol, södra Ukraina.
En man samlar koppar i en sönderbombad marknad i Nikopol, södra Ukraina. Bild: Evgeniy Maloletka

USA befarar rysk upptrappning av kriget i Ukraina

USA:s ambassad i Kiev varnar amerikanska medborgare för att Ryssland kommer att trappa upp kriget. Varningen baseras på underrättelseuppgifter, som tyder på att bombandet av civil infrastruktur ökar under de kommande dagarna.

ANNONS
|

Det var under natten mot tisdag som den amerikanska ambassaden i Kiev gick ut med varningen. Enligt den har man, via USA:s utrikesdepartement, uppgifter som tyder på att de ryska styrkorna kommer att påbörja en eskalering av kriget.

”Utrikesdepartementet har information om att Ryssland intensifierar sina ansträngningar för att attackera civil infrastruktur och myndighetsbyggnader under de kommande dagarna”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Amerikanska medborgare uppmanas därför att omgående lämna landet.

”Säkerhetssituationen över hela Ukraina är mycket flyktig och förhållandena kan försämras utan förvarning. Amerikanska medborgare bör förbli vaksamma och vidta lämpliga åtgärder för att öka sin säkerhetsmedvetenhet”, fortsatte ambassaden.

ANNONS

Bygger på underrättelseuppgifter

Nyhetsbyrån AP rapporterar att varningen bygger på underrättelseuppgifter vars sekretess drogs tillbaka under måndagen.

Ambassadens farhågor bekräftas dessutom av en anonym amerikansk säkerhetskälla, som enligt AP har tagit del av rapporten.

På onsdag har Rysslands invasionskrig pågått i ett halvår. Samma dag firar Ukraina sin självständighetsdag.

LÄS MER:Ukraina: Nästan 9 000 soldater har dödats

LÄS MER:Expert om FSB-anklagelser: "Låg trovärdighet"

LÄS MER:Ockuperade av Ryssland: "Nu är alla tysta"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS