President Donald Trump lämnar Vita husets rosenträdgård efter pressträffen.
President Donald Trump lämnar Vita husets rosenträdgård efter pressträffen. Bild: Alex Brandon

USA avslutar WHO-medlemskap

USA avslutar sitt WHO-medlemskap. Det sade president Donald Trump på en pressträff under fredagen. Bakgrunden är att Trump kritiserat WHO för att kontrolleras av Kina.

ANNONS
|

Flera gånger under våren har Donald Trump hotat med att bryta med Världshälsoorganisationen (WHO) och redan i april stoppade Washington utbetalningarna till FN-organet.

Han menar att WHO har för nära band till Kina, och har också riktat skarp kritik mot hur FN-organet hanterat coronapandemin.

Flera gånger har Donald Trump hotat att helt bryta banden och nu gör han alltså slag i saken.

– Kina har total kontroll över WHO, sade Trump på en kort presskonferens på fredagen och meddelade att landet nu bryter alla band med organisationen.

Donald Trump menar att Kina har manipulerat WHO att vilseleda världen och att landet mörkade viruset och lät det spridas över världen.

ANNONS

– Världen behöver svar från Kina om viruset, säger han och anklagar Kina för att ha låtit människor sprida viruset vidare till USA och länder i Europa.

– Vi riktar om pengarna till andra organisationer som arbetar med folkhälsa, säger Donald Trump på presskonferensen.

Ska utvärderas

Tidigare har det stått klart att WHO:s hantering av coronapandemin ska utvärderas av en oberoende grupp.

Det beslutet kom bara timmar efter att Trump hotat att lämna FN-organet, tidigare i maj.

Under coronapandemin har tonen mellan Kina och USA hårdnat och relationen blivit allt frostigare.

Redan tidigare har USA har anklagat Kina för att ha släppt loss coronaviruset och i en intervju med NBC har presidentens nationelle säkerhetsrådgivare Robert O'Brien sagt att de styrande i Peking visste vad som hände med viruset redan i november, men att de ska ha ljugit för WHO och hindrat internationella experter att få tillgång till information.

Fakta: Världshälsoorganisationen (TT)

Världshälsoorganisationen (WHO) är ett av FN:s fackorgan och har sitt säte i Genève, Schweiz.

WHO grundades 1948 och leds sedan 2017 av den etiopiske mikrobiologen och före detta hälso- och utrikesministern Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organisationen har till uppdrag att övervaka det internationella hälsoläget, framför allt förekomsten av allvarliga sjukdomar och dess spridning. Epidemiska och endemiska infektionssjukdomar är ett prioriterat område.

WHO stödjer även fattiga länder i arbetet mot mödra- och barnadödlighet, samt koordinerar folkhälsoförbättrande åtgärder och hjälpinsatser i samband med hälsorelaterade kriser.

Källa: NE

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS