Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minareten har kollapsat vid den förstörda Stora moskén i Aleppo. Under 900 år kallade den till bön. Arkivbild.

USA anklagas för att ha dödat civila

Den amerikanska militären vidtog inte "nödvändiga försiktighetsåtgärder" för att undvika civila offer vid ett flyganfall mot en syrisk moské förra månaden, konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en kritisk rapport.

Militärhögkvarteret Pentagon sade att målet för anfallet var ett möte med höga al-Qaida-ledare och förnekade att en moské hade träffats.

Bombningen av byn al-Jineh i den nordliga Aleppo-provinsen krävde 49 människoliv, varav de flesta var civila, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) baserat i Storbritannien.

"USA:s myndigheter behöver ta reda på vad som gick fel, börja göra sin hemläxa innan de inleder attacker och se till att det inte händer igen, säger Ole Solvang, biträdande krischef på HRW.

SOHR uppger att 20 civila dödades i två separata flyganfall av den USA-ledda koalitionen i måndags. I den IS-kontrollerade staden Albu Kamal, nära den syrisk-irakiska gränsen, dödades 13 civila, varav fem barn. Även tre IS-medlemmar dödades.

Tidigare samma dag dödades sju civila, varav ett barn, i byn Husseinyeh.

I mars sade den USA-ledda koalitionen att 220 civila hade dödats oavsiktligt i Syrien och Irak, men observatörer hävdar att det är betydligt fler.