Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Senator Dick Durbin (Demokraterna) talar vid en Daca-demonstration i Washington i söndags.

USA andas ut – men nytt kaos hotar

USA andas ut sedan senaten godkänt budgeten och statsapparaten öppnar igen. Men de unga invandrare som kallas dreamers är besvikna. Och ett nytt budgetkaos hotar bakom knuten om inte surdegen Daca kan lösas, varnar flera högt uppsatta politiker.

Demokraterna i senaten godkände på måndagen budgetförslaget som sparkar i gång statsapparaten igen. Motlöftet från Republikanerna är att hålla debatt om Daca, ett omstritt program som hjälper ungdomar som kommit papperslösa till USA, "dreamers" (drömmare), att få stanna.

Republikanen Mitch McConnell har lovat Demokraterna att ta upp frågan innan nästa tidsfrist för statsbudgeten går ut, vilket är om bara några veckor, torsdag den 8 februari.

Vill ha besked från Trump

Dagen efter att senaten med röstsiffrorna 81 för och 18 emot godkänt kompromissförslaget, hörs skeptiska röster inom både Demokraterna och Republikanerna. För demokrater är kärnfrågan om man kan lita på McConnells löfte – medan flera republikaner efterlyser att Trump, som hukat i kulisserna de senaste dagarna, lägger korten på bordet och berättar var han egentligen står i migrantfrågan.

Många republikaner tror att Trump innerst inne vill förhindra att hundratusentals människor som skyddats av Daca-avtalet deporteras, men riskerar då att stöta sig med sina kärnväljare, rapporterar CNN.

- Vid någon tidpunkt, innan vi godtar lagförslaget, om vi godtar lagförslaget, skulle det hjälpa att veta exakt vad presidenten tänker, säger senator John Kennedy från Louisiana till kanalen.

Inflytandet som Trumps politiska rådgivare har över presidenten kan göra det svårt att nå en överenskommelse, enligt Alex Conant, en tidigare strateg för Marco Rubio.

"Förhandlar inte"

Frågan är om löftet i senaten också ger representanthuset och Vita huset incitament att gå vidare med lagstiftning om Daca. Tom Cole, republikan i representanthuset, säger till The Daily Beast att han inte tycker att den republikanske talmannen Paul Ryan ska förbinda sig till något.

- Det var inte vi som stängde ner statsapparaten, det gjorde de. Vi förhandlar inte med terrorister, vare sig de är politiska eller andra, säger Cole till sajten.

Partikollegan Mark Walker i representanthuset säger dock att Republikanerna har närmat sig Demokraterna väldigt mycket i frågan under de senaste åren.

"Väldigt besviken"

Efter nyheten om överenskommelsen blockerade några "dreamers" och andra entrén till Disneyland i Kalifornien. Protestmarscher och aktioner med civil olydnad planeras bland annat i Los Angeles, San Diego och Washington.

- Det är oansvarigt av alla i kongressen att inte få igenom något, säger Jovan Rodriguez, 27, som kom till USA med sina föräldrar när han var tre år gammal.

- Jag är väldigt besviken.

Demokratiska parlamentsledamöter hade från början lovat att inte godkänna någon budget utan en överenskommelse om att behålla skyddet för "dreamers".

"Våra medlemmar, bland annat min bror Jonathan, är i större fara i dag på grund av fegheten bland amerikanska senatorer", skriver aktivisten Cristina Jiménez, som leder organisationen United We Dream, i ett uttalande.