Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Richard Grenell, USA:s ambassadör i Berlin. Arkivbild.

USA-ambassadör hyllar europeisk högervåg

USA:s ambassadör i Berlin hyllar den konservativa våg som han anser drar över Europa. Uttalandet kommer i en intervju med den högerpopulistiska nyhetssajten Breitbart News.

- Jag vill verkligen ge stöd åt andra konservativa runt om i Europa, andra ledare. Jag tror att vågen av konservativ politik har tagit fart mycket på grund av vänsterns misslyckade politik, säger den amerikanske Tysklandsambassadören Richard Grenell till Breitbart London.

Särskilt förtjust tycks Grenell vara i Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz, som i fjol bildade regering med främlingsfientliga Frihetspartiet (FPÖ), ett parti grundat av tidigare nazister. 31-åringen har kallats ett politiskt underbarn, men också fått mothugg för sin hårda linje i asyl- och migrationspolitiken.

- Jag tycker att Sebastian Kurz är en rockstjärna. Jag är ett stort fan, säger han i intervjun i det amerikanska residenset i Berlin.

Grenell skapade rubriker i Tyskland tidigare i vår, då han bara några timmar in i sitt ambassadörsuppdrag uppmanade värdnationens företag att "omedelbart" avveckla sin verksamhet i Iran. Det något högmodiga rådet fick hård kritik bland annat av den tyske toppdiplomaten Wolfgang Ischinger, som sade att tyskar gärna lyssnar, men inte tycker om att bli uppläxade.