Jeff Sessions återvänder hem efter att han lämnat in sin avskedsansökan, på begäran av president Trump.
Jeff Sessions återvänder hem efter att han lämnat in sin avskedsansökan, på begäran av president Trump.

USA-aktivister oroliga över Rysslandsutredning

Rysslandsutredningen är i fara! Varningar från Demokraterna följs av protester i USA från aktivistgrupper som manar Donald Trump att låta granskningen av rysk påverkan på presidentvalet vara. Oron följer på Trumps beslut att sparka justitieminister Jeff Sessions.

ANNONS
|

"Ingen står ovanför lagen." Under den parollen kommer hundratals aktivistgrupper runt om i USA att under torsdagen gå samman i sina krav på att president Donald Trump inte gör något för att hindra utredningen kring rysk påverkan under hans valkampanj 2016.

Protesterna är ett försök att skydda utredningen som leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller. Aktivisternas agerande följer på Trumps beslut att sparka justitieminister Jeff Sessions och tillfälligt ersätta honom med Matthew Whitaker.

Whitaker ansvarig

Whitaker har begärt att utredningen ska skalas ner – och det är han som kommer att ha det övergripande ansvaret över alla frågor inom justitiedepartementet, där den så kallade ryssutredningen ingår. Jeff Sessions avsade sig ansvaret för utredningen eftersom han ansågs vara jävig då han själv haft ryska kontakter under valrörelsen.

ANNONS

Demokraternas Steny Hoyer skiver i ett uttalande att kongressen måste agera för skydda Muellers utredning. Om Sessions avskedande var ett första steg för Trump att lägga sig i frågan så "måste presidenten hållas ansvarig" skriver han.

"Inte vår huvudvärk"

Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

Och Moskva har upprepade gånger förnekat att landet skulle ha blandat sig i den amerikanska valrörelsen. Och Kreml ger inte mycket för Muellers utredning – som enligt talespersonen Dmitrij Peskov knappast håller för en "kritisk bedömning".

- Utredningen är en huvudvärk för våra amerikanska kollegor. Det har inget med oss att göra, säger han.

TT-Reuters

Bakgrund: Trump och Ryssland

Misstankarna om samröre mellan personer i Donald Trumps stab och den ryska regeringen, som amerikanska underrättelsetjänster har slagit fast lade sig i valrörelsen i USA 2016, har förföljt presidenten sedan han tillträdde i januari i fjol.

Rysslands tidigare USA-ambassadör Sergej Kisljak hade flera möten med företrädare för Trumpkampanjen före valet. Trumps förre säkerhetsrådgivare Michael Flynn avgick i februari i fjol sedan det framkommit att han förtigit detaljer om kontakterna. Även justitieminister Jeff Sessions, som under valrörelsen var senator, träffade ambassadören under 2016 och har därför sagt att han inte aktivt kan delta i Rysslandsutredningen.

Dessutom mötte Trumps svärson Jared Kushner och sonen Donald Trump jr 2016 en rysk jurist med koppling till Rysslands regering, sedan Trump jr fått ett erbjudande om att ta del av komprometterande uppgifter om Demokraternas Hillary Clinton, som var Trumps rival i presidentvalet.

I maj i fjol avskedade Trump FBI-chefen James Comey och sade senare att det hade med "Rysslandgrejen" att göra. Enligt Comey bad presidenten honom "släppa" utredningen av Michael Flynn. Senare samma månad utsåg det amerikanska justitiedepartementet den tidigare FBI-chefen Robert Mueller till särskild åklagare i en utredning av "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor".

Moskva har förnekat all inblandning i försök att påverka USA:s presidentval. President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerat med Ryssland.

ANNONS